Наразі не ясно, коли ж точно закінчиться карантин в країні. Багато розраховують, що вже в травні почнуться суттєві послаблення і економіка поступово буде відроджуватися.

Пандемія і спричинена нею криза вже відбилася на ринку нерухомості України - за час карантину, попит на житло істотно скоротився - в середньому на 50%. Однак, експерти впевнені, що після закінчення карантину українці почнуть скуповувати квартири.

Директор по маркетингу багатофункціонального ЖК POLARIS Home & Plaza Анжеліка Саакян, вважає, що до закінчення карантину кількість відкладених покупок може зрости.

"Жорсткі умови карантину не дозволяють багатьом зробити покупку. Дуже багато запланованих угод були відкладені, відповідно зріс так званий відкладений попит. За підсумками 1 тижні карантину на 1 продану квартиру доводилося 6-7 відкладених (тобто, відкладений попит виріс майже на 15%) . І швидше за все до закінчення карантину кількість відкладених покупок може зрости до 10-15 до однієї проданої квартирі (тобто, відкладений попит за весь період карантину збільшиться майже в 2 рази) ", - прогнозує Саакян.

Керівник проекту RUSANIV RESIDENCE Олександр Ізаров, каже, що після карантину варто чекати короткострокового сплеску продажів.

"Природно, карантин закінчиться. Забудовники націлені, що це станеться в травні. Принаймні будуть скасовані жорсткі його умови, що дозволить покупцям повернутися на ринок. Після карантину варто чекати короткострокового сплеску продажів. При цьому, очевидно, що попит, як і в початку року, буде зосереджений на якісних проектах таких форматів, як "місто в місті", МФК, еко-комплексах, live-work-play. За моїми прогнозами, в перший місяць після карантину / його ослаблення різниця між попитом і пропозицією може скоротитися на 10% - до 30%. При цьому 4/5 з купатель буде сконцентрована на об'єктах нових форматів ", - говорить Ізаров.

Він додав, що забудовники зацікавлені в тому, щоб ціни були стабільними, розуміючи, що різкі цінові сплески змусять інвесторів шукати, де дешевше. Але разом з тим, багато чого буде залежати від виробників будівельних матеріалів: якщо їх ціни будуть залишатися стабільними, то кошторисна вартість будівництва залишиться на колишньому рівні. А різке подорожчання не стане стимулом для покупки.

Популярні новини зараз

У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки

Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Показати ще

новобудова, ілюстративне фото з вільних джерел


Яке житло буде користуватися попитом після карантину

Ізаров пояснює, що після карантину попит буде концентруватися на об'єктах нових форматів, а також на однокімнатних квартирах.

"Очікується, що більше 70% всіх продажів припаде на 1-кімнатні квартири площею до 50 м2. Локація: на сьогоднішній день головними умовами успішної локації варто вважати гарне транспортне сполучення і можливість за мінімальний відрізок часу дістатися в центр міста. Також наявність вже створеної інфраструктури в місці забудови і, звичайно ж, рекреаційні можливості: ЖК поблизу парків, річки, озер, ліси будуть найбільш затребувані у покупців ", - говорить Ізаров.

Анжеліка Саакян додає, що після закінчення карантину протягом місяця будемо спостерігати поступове збільшення продажів. Вихід із ситуації буде плавним, але з нарощуванням продажів.

"Імовірно, до 50% всіх куплених квартир - це будуть інвестиційні угоди саме з метою зберегти кошти. Тобто, особливу увагу покупця буде прикута до об'єктів нових форматів на початкових стадіях будівництва, коли стартова ціна найбільш прийнятна і обіцяє покупцеві дохід до 25% в рік. Якщо говорити про те, що саме буде купуватися, то перш за все, це однокімнатні квартири площею 35-46 м2. Саме однокімнатні квартири є найбільш затребуваним "товаром", - зазначає Саакян.

новобудова, ілюстративне фото з вільних джерел

Покупка житла в розпал кризи

Дуже часто українці купують нерухомість для того, щоб забезпечити себе постійним пасивним доходом. Карантин показав, що багато хто може відразу залишитися без роботи і засобів до існування, тому українці задумалися про те, як можна забезпечити себе іншими способами.

Олександр Ізаров пояснює, що кількість людей, які купують квартиру для себе, скоротитися з 45% до 30% в загальній структурі продажів. Придбання житла відкладе та категорія людей, яку вже торкнулася криза, які не знають, що буде з їхньою роботою чи бізнесом. Але при цьому, швидше за все, кількість інвестиційних придбань збільшиться до 50%.

Саакян також вважає, що на даний момент люди намагаються зберегти свої кошти. Так, падіння гривні може продовжитися, тому ті, хто зберігає свої заощадження в національній валюті, постараються забрати свої кошти з банків і вкласти в нерухомість, адже саме ринок нерухомості на сьогоднішній день є безальтернативним способом, як мінімум, не втратити свої кошти.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Києві карантин обвалив ринок нерухомості, українці здаю квартири "за комуналку".

Як повідомляв портал Знай.ua, як змінилася вартість арени квартир у Харкові

Також Знай.ua писав, скільки років потрібно збирати на квартиру