День відновлення незалежності Литви

Для Литви це дуже важливе свято, яке, звичайно ж, має статус державного. В 1918 році 16 лютого підписали Декларацію незалежності Литви. Так литовська нація показала бажання створити свою суверенну демократичну державу. Тому і встановили свято. Однак у 1940 році Литва стала підконтрольною територією Радянського Союзу через те, що був підписаний всім відомий Пакт Молотова-Ріббентропа. Але через рік, після нападу Німеччини, Литва відійшла цій країні.

Під час Голокосту було винищено більше 190 тис. литовських євреїв. А в 1944 році Литва знову опинилася в складі Радянського Союзу. Але у 80-х роках почав активізуватися рух, щоб відновити незалежність Литви. А офіційно таке рішення було ухвалене 11 березня 1990 року. Тому і свято це відзначають саме 11 березня.

Свята 11 березня, фото: getty images

За традиціями в цей день всі офіційні установи вивішують державні прапори, люди ходять з прапорами, на площах проводять різні урочисті заходи, в яких беруть участь не тільки литовські громадяни, але й представники влади. Також організовують різні концерти і святкові акції.

Свята 11 березня, фото: getty images

Популярні новини зараз

Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році

На обліку, уточнюється, у розшуку: українцям пояснили статуси у додатку "Резерв+"

Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят

Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах

Показати ще

Православні свята:

  • Седмиця 2-га Великого посту.
  • Преподобного Прокопія Декаполита, сповідника.
  • Триває Великий піст.

Прокіп Перезимний, Дорогорушитель

В церковному календарі це день Прокопія Декаполита, тому народне свято і отримало ім'я цього святого. Саме в цей день настає справжня весна, тане сніг, що погано позначається на дорогах. Якщо сильно теплішало, то навіть не виїжджали нікуди. Але якщо тільки трохи теплішає – можна піти в ліс на полювання на зайця. Навіть було безліч різних прикмет з цього приводу. А ще дивилися за вербою. Якщо бруньки розпустилися з маківки, то сіяти треба рано.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua, враховуючи швидкість поширення страшного коронавіруса по всій планеті, в Україні з'являться спеціальні тести, щоб самостійно перевіряти наявність цього захворювання. Вже навіть відома приблизна ціна.

Також Знай.ua писав, українцям розповіли, по яких предметах буде ЗНО в цьому році, в які саме дати буде проходити тестування учнів 11 класів і до якого числа можна зареєструватися.

Нагадаємо, в кінці березня буде День весняного рівнодення, який вважається дуже незвичайним і навіть магічним днем. Ми розповідали, як можна загадати бажання в цей день так, щоб воно точно збулося.