Верховна Рада України днями прийняла вельми суперечливий законопроєкт №1210, який українці вже охрестили "законом про податковий терор". Однак документ настільки об'ємний, що юристи та податкові консультанти досі його вивчають.

Відомо, що закон прописує податкові нововведення в основному для бізнесу — починаючи від фізосіб-підприємців і закінчуючи міжнародними компаніями. Тим не менш, у ньому є сюрпризи і для пересічних громадян. Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських видань.

Податки, LexInform

За інформацією журналістів, планується обкласти додатковими податками продажу приватними особами автомобілів та нерухомості. Однак, для ресейлерів авто ввели три податкових ставки замість існуючих до сьогоднішнього часу двох. У даний момент діє наступна схема: якщо людина продає авто перший раз за рік, то вона не сплачує жодних податків (сплачує покупець авто — збір в пенсійний фонд і військовий збір). При другому за рік продажу транспортного засобу (легкове чи вантажне авто, мотоцикл, причіп) власник повинен заплатити 5% від угоди.

Податки, LexInform

Популярні новини зараз

Рахунки за світло стануть меншими: хто зі споживачів зможе віддавати скромніші суми

2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Показати ще

За новим законом ці дві податкові ставки (0% за першу продажу за рік і 5% при вторинній) зберігаються. Але з'явилася й третя. Якщо людина продає третій транспортний засіб протягом року, то вона зобов'язана заплатити вже 18% від його вартості в якості податку.

"Закон явно спрямовано проти так званих "перекупників", щоб позбавити їх змоги вести свій бізнес "в чорну". Однак, деякі формулювання дають підставу вважати, що норми нового закону можуть торкнутися і звичайних громадян. Вся справа в тому, що третя угода і відповідно податком 18% обкладатимуться будь-які відчуження транспортного засобу протягом року. Наприклад, якщо людина продасть мопед, а потім автомобіль з причепом, то високий податок їй доведеться заплатити з однієї з угод", — зазначають в компанії Autoconsulting.

Нерухомість, 24 канал

Втім, у випадку з авто завжди залишається можливість продажу за дорученням. І в цьому випадку платити податки не доведеться. Але таке нововведення передбачено не тільки при перепродажах авто, але і при операціях з нерухомістю.

Голова Палати податкових консультантів Віталій Смердов розповів, що продажі квартир (з третьої протягом року), згідно з новим законом, обкладатимуться додатковим податком — ПДФО за ставкою 18% плюс 1,5% військового збору. Це означає, що доведеться заплатити велику суму — майже 20% від вартості квартири. Наприклад, з "одушки" за 20 тисяч доларів державі потрібно буде віддати майже 4 тисячі доларів податку.

Це нововведення вдарить в першу чергу по так званим квартирним спекулянтам - людям, які вкладають наявні заощадження в новобудови на рівні котловану, а потім перепродують квартири, які дорожчають у міру добудови будинку.

Нагадаємо, євробляхи опинилися поза законом: водії висловилися про штрафи.

Як повідомляв Знай.uа "Шантажуватимуть Зеленського": Романенко попередив українців про незворотнє.

Знай.uа писав, президент терміновим указом скинув ярмо податків з бізнесменів, і подарував три роки щастя: подробиці.