Протягом останніх трьох місяців значно підвищилася ціна на хліб. Так, за буханку хліба доведеться викласти на 15-22% більше, ніж було раніше. Однак це ще не останнє подорожчання.

Про це повідомив експерт з економічних питань Олексій Дорошенко, передає Хвиля.

За його словами, цьогоріч в Україні хороший врожай зернових культур, однак ціна на хлібобулочні вироби підніметься через підняття ціни на зерно на світовому ринку. Також серед причин називають подорожчання електроенергії.

"В Україні, швидше всього, у цьому році буде рекордний урожай зернових і пшениці. Але на ціні це ніяк не позначиться. Світова ціна на зерно зросла, і ми бачимо, що кожен місяць хліб дорожчає від 1% до 1,5%", — зазначив експерт.

Популярні новини зараз

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень

Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"

Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою

Показати ще

Олексій Дорошенко підкреслив, що в Україні вартість хліба вище, ніж у багатьох країнах східної Європи. Так, наприклад, у Польщі ціни на хліб менші на 30%, в Литві на 40%, ніж в Україні. Тому українці намагаються споживати менше хліба й знайти йому заміну.

"Це означає, що ціна на нього буде рости, тому продовжить дорожчати жито. Виходячи з цього, попит на хліб починає знижуватися, і зростання цін буде сповільнюватися. Багато українців намагаються замінити хліб крупами", – резюмував Дорошенко.

хлібобулочні вироби

Зазначимо, що з 1 липня відбулося зростання тарифів для промислових споживачів. Це спровокувало різкий стрибок цін. Крім того, за 2019 рік ціна житнього хліба зросла на 25%. Його вартість у вересні у великих містах країни становила 21,9 гривні за кілограм. Що стосується білого хліба з борошна першого ґатунку, він подорожчав на 23%. Ще на початку осені кілограм білого хліба можна було купити за 19,2 гривні. А пшеничний хліб з борошна вищого ґатунку подорожчав на 22%, батон додав у ціні 21%. Станом на 1 вересня його продавали по 14,1 грн.

Нагадаємо, що Зеленський запропонував дворічний мораторій для підприємців: що це значить та кого торкнеться.

Як повідомляв Знай.uа, скільки українців працюють після виходу на пенсію: цифри говорять самі за себе, до "покращення" ще далеко.

Також портал Знай.uа писав, українцям проведуть індексацію доходів: хто отримає більше вже в жовтні.