У липні 2019 року Нацбанк затвердив Методичні рекомендації щодо розрахунку штрафних санкцій за різні порушення, прорахунки і помилки при роботі з іноземною валютою.

Методичку підписав директор Департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза. Документ призначений для внутрішнього користування, і не публікувався для широкої громадськості, передає ubr.

Читай Знай.uа у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Так, тепер НБУ може встановлювати штраф за валютні порушення в розмірі 20% капіталу структури-порушника. В ході виїзної або невиїзної перевірок ревізори будуть визначати загальні суми штрафів таким чином:

200 тис. грн, якщо під час перевірки виявлено порушення в діяльності 2-5 структурних підрозділів;

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Астролог побачив у травні "лихо" для України

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

400 тис. грн, якщо валютні правила порушило більше 6 точок.

За порушення ст. 9 нового закону валютного перевіряючим дозволили нараховувати штрафи у розмірі 100% суми операції, але не більше 500 тис. грн. При цьому під зазначену статтю можна підвести буквально будь-яку транзакцію, оскільки список НБУ завершується його будь-яким формулюванням — «та інші операції».

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Він виглядає так: торгівля валютними цінностями; перерахування коштів, здійснення розрахунків в інвалюті на території України за договорами страхування життя; факторинг; інші валютні операції, визначені Національним банком.

На цьому тлі не дуже великими виглядають штрафи НБУ для тих, хто вчасно не надають йому статистичну інформацію та звітність. А також подає її з «істотними» помилками. За таке фінустанову оштрафують на 17 тис. грн.

За недопуск регулятора до джерела інформації можуть виписати санкцію від 100 тис. грн та до 20% капіталу. Але не більше 1 мільйона. За невиконання або неправильне виконання рішень НБУ щодо обмеження чи зупинення окремих видів валютних операцій або відкликання ліцензії накладається штраф від 1% капіталу, але не більше 500 тис. грн.

Нацбанк поки що видає письмові попередження. Приміром, 6 серпня регулятор повідомив, що застосував його до п'яти компаній: ТОВ «Финод»; ФК «Октава Фінанс»; ФК «Магнат»; ТОВ «Фінанс Преміум»; ФК «Конверсія».

Нагадаємо, експерти все частіше критикують НБУ за здешевлення долара.

Як повідомляв портал Знай.uа, українцям доведеться заново отримати номери рахунків IBAN через помилку банкірів.

Також портал Знай.uа писав, що аналітики прогнозують коливання нацкурсу в серпні в діапазоні 24,75−25,75 грн за долар.