Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святого Олексія, чоловіка Божого. Інші назви свята: «Олексій», «Алексій — Божий чоловік», «Олексій Водотік». Також в цей день проходить Батьківська поминальна субота.

Наші предки в цей день шанували березу, тому що вона символізує чистоту, мир і гармонію. Потрібно сьогодні зібрати березовий сік і бруньки берези. З соку роблять узвар з прянощами і медом, а березові бруньки настоюють на вині чи олії, щоб зробити цілющий бальзам або ж ліки від ревматизму. Вважається, що сьогодні всі березові дари мають цілющу силу, а сік робить людину здоровішою.

Пасічники вже можуть виставляти вулики, але тільки якщо вже немає морозів і снігу. Якщо ж ще було дуже холодно, то пасічник приходив до бджіл, торкався вуликів рукою і говорив бджолам готуватися до роботи.

Народні прикмети на 30 березня

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Показати ще

Що потрібно зробити у Батьківську суботу

Треба відвідати церковну службу, а спочатку подати записки з іменами тих померлих, яких ви хочете пом'янути. У цих записках ви можете написати імена не обов'язково родичів, але і просто про близьких людей. Пишуться імена на невеликому бланку, які є в храмах, зверху написано «за упокій». Пам'ятайте, що померлі повинні бути православними і не самогубцями.

З записками приносять свічку, як символ воскресіння з мертвих, і хліб – символ вічного життя. Ще можна приносити пісні продукти, які потім роздадуть бідним і убогим.

Звичайно, на поминальній службі бажано бути присутнім особисто, але можна подати записку, а якщо прийти не вийшло, то поминання буде в інший день. Ви можете і вдома запалити свічку за упокій або на цвинтарі, прочитати молитву. На кладовищі прийнято приносити живі квіти, свічки і молитися за упокій.

Як повідомляв Знай.ua, стала відома погода на травневі свята. Відомий астролог розкрив українцям всі карти. Прогноз погоди від астролога на весну.

Нагадаємо, українцям розповіли, що не варто нести в церкву і святити на Великдень.

Як повідомляв "Знай.ua", на Пасху українці відпочиватимуть майже тиждень.

Знай.ua писав про те, що Уляна Супрун дала декілька порад українцям, які дотримуються посту перед Великоднем.