Останнім часом дії Росії все більше нагадують поведінку лисиці, яка лізла в курник, а потрапила на псарню. І тепер гарячково бігає, намагаючись вирішити, що робити: чи то прикинутися своєю в дошку, чи то терміново робити ноги, чи то спробувати "наїхати" - нахабство у подібних персон зазвичай вважається за друге щастя. У всякому разі, недавню відмову надати інформацію ЄСПЛ інакше як нахабством і “лисячими” метаннями пояснити не виходить.

Але попри все, ці судомні рухи прекрасно видно експертам, та й просто людям, що вміють робити висновки з фактів. У недавньому інтерв'ю одному з телеканалів заступник голови МинВОТ Юрій Гримчак заявив, що за всіма міжнародними законами захоплені в полон українські моряки є військовополоненими, а не “порушниками кордону”, як намагається заявити керівництво Росії. Під час захоплення українці перебували на дійсній військовій службі, і фактично їх кораблі були атаковані в нейтральних водах, що підтверджується відеоматеріалами, які просочилися недавно в мережу та координатами подій.

Причини подібних звинувачень з боку Росії зрозумілі: порушення державного кордону є “внутрішнім” злочином, завдяки чому можна ініціювати судовий процес по КК РФ і засудити полонених моряків до того, як справа приверне надто багато уваги і стане міжнародною. Але і тут Росія запізнилась: ситуація вже привернула достатньо уваги, перейшовши в розряд принципових питань, пов'язаних з порушенням прав людини. А значить, тиск на Росію з боку міжнародної громадськості, яка, на думку Юрія Гримчака, є єдиним способом домогтися звільнення українських моряків, буде збільшуватися до тих пір, поки ситуація не вирішиться максимально прийнятним і відповідним міжнародним угодам способом.

Популярні новини зараз

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Іншими словами, у “лисиці” лише два виходи: поспішна втеча на вихідні позиції, що, звичайно, ганебно, але дозволяє зберегти шкуру, або ця сама лисяча шкурка, прибита до дверей псарні спільними зусиллями тих, кого знахабніла хижачка вважала легкою здобиччю.

Нагадаємо, Росія потроху відступає

Як раніше повідомляв "Знай.ua" до полонених моряків не пускають адвокатів

Також "Знай.ua" писав про німецькі кораблі в Азовському морі