У неділю, 4 листопада, речник УПЦ КП Євстратій Зоря звернувся до українців з важливою заявою.

Відповідне звернення Зоря опублікував у Facebook.

Він повідомив, що заборони на участь Філарета у виборах глави Української православної церкви немає, як про це раніше повідомив керуючий справами Української православної церкви Московського патріархату митрополит Антоній.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Популярні новини зараз

Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

“Бути кандидатом чи ні, тобто погодитися прийняти висунення чи відмовитися – особисте канонічне та статутне право Патріарха Філарета. Жодної заборони на висунення з будь-якого боку немає і не може бути. Є обмін думками як частина нормального процесу, спрямованого до досягнення спільної мети – кращого майбутнього для Церкви в Україні”, – розповів речник УПЦ КП.

Він також закликав українців у питанні Томосу довіряти лише офіційним заявам та не звертати уваги на маніпуляції Москви.

Слід довіряти лише офіційним заявам щодо процесу, які поширюються чи то від Вселенського Патріархату і Його Святості Патріарха Варфоломія, чи то від Київського Патріархату і Його Святості Патріарха Філарета, а також від повноважних представників Президента України і від нього особисто. А московські заяви нехай далі носить вітер”, – резюмував Зоря.

Окрім того, Зоря розповів, що процес підготовки до об‘єднавчого собору триває.

“Для всіх очевидно, що він стикається і з труднощами, і з протидією – адже успішне завершення цієї справи остаточно поховає плани "Русского мира" щодо України”, – додав Євстратій Зоря.

Нагадаємо, Томос про автокефалію Української православної церкви буде особисто вручений Вселенським патріархом Варфоломієм майбутньому предстоятелю єдиної, і нарешті автономної Української Православної Церкви. Про це повідомляє прес-служба президента України Петра Порошенка, публікуючи "Угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським Константинопольським Патріархатом".

Як писав раніше Знай.ua, Вселенський патріархат відправив лист до Київського патріархату та УАПЦ.

Також Знай.ua писав про те, що Патріарху Філарету ніхто не забороняв брати участь у виборах предстоятеля Української автокефальної православної церкви.