Сьогодні, коли українці ледве зводять кінці з кінцями, а тарифи на компослуги лише ростуть, всіх хвилює питання, як заощадити. Найбільш болючою проблемою на сьогодні є опалення будинку. Щоб менще платити та не мерзнути взимку, експерти радять подумати про енергоефективність житла. Багато людей зараз активно утеплюють будинки, втім дехто робить це не правильно.

Експерти назвали головні помилки при утепленні будинків:

теплий дім

  1. Основа

Як показує практика, часто після утеплення фасаду багатоквартирного будинку, може увесь утеплювач просто вівалитись, як це сталось у Солом'янському районі Києва.

За словами спеціалістів, причиною міг стати гермобутил. Київські майстри не очистили стіну від гермобутилу. Цією сумішшю, яка нагадує гуму, раніше часто обробляли фасади будинків, щоб вберегти їх від потрапляння вологи.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Крім того, слід як налеєне підготувати основу для утеплювача. Очистити та вирівняти. Інакше через кілька років, утеплення доведеться повторити.

2. Утеплювач

Зазвичай для утеплення фасаду використовують мінеральну вату або пінополістирол — пінопласт. Обидва варіанти мають свої переваги та недоліки. При виборі утеплювача для кожної будівлі необхідний індивідуальний підхід.

Пінополістирол легко горить, тому будівлі висотою понад 26,5 м рекомендують утеплювати мінеральною ватою. Якщо ж фасад утеплюють пінополістиролом, потрібно робити протипожежні "пояси" через кожні три поверхи та обрамлення навколо вікон з мінеральної вати.

3. Економія

Потрібно правильно підбирати матеріали і не замінювати їх. Наприклад, не можна прикріплювати пінополістирол за допомогою клею, який не підходить для цих робіт. Так, дешевший клей для керамічної плитки не підійде.

А сітка, яку накладають на фасад, повинна мати антикислотне просочення, бо сучасні штукатурні суміші створюють агресивне кислотне середовище, яке роз'їдає армований шар.

4. Технологія

Приклеюючи вату чи пінополістирол до фасаду, потрібно дотримуватися технології укладання плит у шаховому порядку на кутах., а не хаотично, як це зазвичай роблять. Краще замовнику простежити за ходом виконання робіт монтажниками.

5. Температурні норми

При температурі нижче 0°C утеплювати будинок категорично заборонено. Виробники рекомендують наносити розчини при температурі не нижче +5°C.

Якщо температура нижча, роботи не проводять або забезпечують відповідну температуру у робочій зоні. Нехтування цим правилом негативно впливає на якість системи теплоізоляції, її довговічність та безпечність.

6. Товщина матеріалу

Товщину шару утеплення розраховують за формулою. При цьому беруть до уваги температурну зону, товщину стін і матеріал, з яких вони виготовлені.

В Україні є чотири температурні зони. Київ перебуває у найхолоднішій — північній. Чим тонкіша стіна, тим більше потрібно утеплювача. Бетонні стіни найхолодніші, а стіни з газоблоку найтепліші. Для Києва мінімальний шар утеплення — 100 мм.

Для утеплення підвалу використовується екструдований пінополістирол. Підвал обкопується на глибину промерзання, до 1 м, поверхня чиститься, приклеюється пінополістирол і наноситься гідроізоляційний шар.

Нагадаємо, українці тепер можуть погасити борги по комуналці, відпрацювавши їх. Юристи пояснили всі нюанси даної процедури.

Як раніше повідомляв Знай.ua, в уряді повідомили, скільки українців минулого року незаконно отримали субсидії.

Раніше портал Знай.ua писав, що заробітчанам однією картинкою показали, куди слід їхати на роботу.