Незаконно засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов потрапив у список фіналістів на отримання престижної премії Європарламенту "За свободу думки" імені Андрія Сахарова. Раніше його кандидатуру в комітеті Європейського парламенту з закордонних справ представив депутат Європарламенту від Словаччини Едуард Кукан.

Крім українського режисера на премію претендує лідер масового руху непокори в районі Риф, Марокко. Насер Зефзафи бореться з корупцією, пригніченням і зловживанням владою, а також громадські організації, які рятують мігрантів у Середземному морі і захищають права людини.

Рішення про фіналістах було прийнято спільно комітетами Європарламенту у закордонних справах і розвитку.

Переможця премії "За свободу думки" імені Андрія Сахарова оголосять 25 жовтня політичні лідери Європарламенту. Нагородження відбудеться в Страсбурзі лише 12 січня.

Популярні новини зараз

Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Премія Сахарова щорічно з 1988 року присуджується Європарламентом особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи. Номінанти цього року стали відомі 27 вересня, їх оголосили комітети Європарламенту із зовнішніх справ та розвитку, а також підкомітет з прав людини.

"Найбільша політична група в Європарламенті висунула Сенцова на премію Сахарова 2018 року", - написав Йозвяк.

Брюссельський кореспондент також повідомляв, що кандидатуру Сенцова також підтримують ще дві парламентські групи. Ім'я лауреата премії імені Сахарова оголосять в кінці жовтня.

Нагадаємо, Сенцова висунули на премію "за свободу думки".

Як повідомляв "Знай. ua", Сенцова номінували на Нобелівську премію миру. Заява українського парламенту Андрій Парубій повинен негайно передати до Норвезького Нобелівського комітету.

"Знай. ua" писав, що Сенцова номінували на одну з найпрестижніших премій світу. Премія щорічно вручається Європейським парламентом.