Міжнародна група вчених з Каліфорнійського університету провела серію досліджень і експериментів, в результаті яких змогла вигадати спосіб виявляти зіпсовані харчові продукти і косметичні засоби.

На допомогу людині тепер прийдуть "розумні" паперові наклейки, які просочені спеціальним розчином - неорганічними частинками, які відрізняються особливою стійкістю. Коли вони контактують з небезпечними бактеріями або хімічними сполуками, то починають змінювати колір. Детальніше про хід своєї роботи дослідники розповіли під час 254-ї виставки Американського хімічного товариства.

Автори проекту розповіли, що наклейки можуть не просто визначати перевищення терміну зберігання продукту, але і різні небезпечні речовини: вільні радикали, грибкову цвіль, яка часто зустрічається на кавових зернах і злаках, і багато іншого. У команді додали, що найближчим часом планують виготовити наклейки, які розпізнаватимуть кишкову паличку і сальмонелу.



Нагадаємо, раніше Інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що вчені створили бактерій, які харчуються світлом.