Вчені з Центру дослідження раку в Великобританії дізналися головні причини виникнення онкологічних захворювань і розповіли, як знизити кількість хворих
Про це повідомляє Politeka.
Відповідно до прес-релізу, тільки в Британії можна було б уникнути більш 135,5 тисячі випадків захворювання на рак щорічно – більше третини від загального числа.
Найпоширенішою причиною виникнення раку, якої можна уникнути, став тютюновий дим. Більш 17,7 відсотків випадків захворювання раком у чоловіків і 12,4 відсотків у жінок викликані саме цим фактором. На другому місці йде надмірна вага, а на третьому – надмірна дія ультрафіолетового випромінювання при засмагу.
Серед інших причин виникнення онкологічних захворювань значаться вживання алкоголю, забруднення повітря і надмірне споживання клітковини. Вчені відзначають, що всіх цих випадків можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя.
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Штрафи за дрова: українцям підказали, як уникнути покарання за деревину на своєму подвір'ї
“Здоровий спосіб життя не гарантує того, що ви не захворієте на рак, але шанси безумовно будуть в вашу користь. Ці цифри показують, що кожен з нас може вживати заходів для того, щоб знизити ризик виникнення захворювання”, – заявив глава центру Харпал Кумар.
Варто відзначити, що раніше вчені розповіли, що рак печінки, як правило, діагностується на дуже пізній стадії, коли шансів на спасіння людини практично немає. Пухлини печінки розвиваються з мутованих клітин, що ростуть і розмножуються неконтрольовано. Протипухлинні білки, так звані гени-супресори пухлинного росту, запобігають це.
Вчені з Університету Базеля, що в Швейцарії, виявили досі невідомий супресор – білок, який пригнічує ділення ракових клітин.
Завдяки аналізам 4 тисяч білків у здорових і пухлинних тканинах, ученіе з'ясували, що один з них присутня в здорових тканинах і абсолютно відсутня в пухлинах.
Як тільки вчені повторно вводили генетичну інформацію про цей білок, утворення нових пухлин зупинялося, а функція печінки повертається в норму.
Потенційно цей білок корисний як біомаркери для класифікації пухлин. Його відкриття дозволить медикам швидше визначити наявність раку у пацієнтів, а також зменшити розмір і кількість пухлин на ранній стадії їх розвитку.
Вчені винайшли препарати, які допомагають імунітету розгледіти рак.