Міжнародна команда фахівців з раку з Великобританії, США і Канади вивчала мишей з агресивною формою раку молочної залози.
Про це повідомляє The Guardian.
Для того, щоб знизити ймовірність розвитку раку молочної залози і не допустити зростання пухлин онкохворих, людям необхідно скоротити в раціоні вживання м'яса, яєць, спаржі, сої, і деяких інших продуктів через те, що у них містититься амінокислота аспаргін.
Дослідження, проведене на мишах, показало, що аспарагін, як з'єднання, вперше ідентифікували в спаржі, воно також присутнє у багатьох інших харчових продуктах, що призводить до поширення хвороби на інші органи.
Коли вчені скорочували кількість аспарагіна, який надійшов з кормом мишам, хворим на рак молочної залози, то виявили, що кількість вторинних пухлин в інших тканинах різко скоротилося. Поширення злоякісних клітин, часто на кістки, в легких і мозку, є основною причиною смерті серед пацієнтів, у яких діагностовано рак молочної залози.
Який стаж не зарахують до пенсії: роки роботи просто викинуть
Українцям дозволили не сплачувати за комунальні послуги: коли рахунки можна "заморозити"
Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
"Це дуже багатообіцяюче дослідження і один з небагатьох прикладів, коли є наукове обгрунтування дієтичної модифікації, що впливає на рак", - каже професор Грег Хеннон, директор Дослідницького інституту раку Кембриджського університету.
Аспарагин - це амінокислота, яка природним чином утворюється в організмі в якості будівельного блоку для білків. Але він також у великій кількості міститься в певних м'ясних продуктах, овочах і молочних продуктах.
Миші розвивають вторинні пухлини протягом декількох тижнів і схильні вмирати від хвороби протягом кількох місяців.
Дослідники описують, як вони зменшують здатність раку молочної залози у тварин поширюватися в інші органи, блокуючи аспарагин препаратом, званим L-аспарагіназою. Дієта з низьким вмістом аспарагина теж працювала, хоч і в меншому ступені. Натхненні результатами, вчені вивчили записи про ракових захворюваннях людини і виявили, що пухлини молочної залози, найчастіше поширюються у пацієнтів з високоаспаргіновой дієтою. Те ж саме спостерігалося при раках мозку, горла і нирок.
За словами доктора Хеннон, аспарагін допомагає раковим клітинам перетворюватися в форму, яка легко поширюється з грудей, через кровотік, в інші органи, де вони перетворюються у вторинні пухлини. У той час як скорочення рівня аспарагина зменшувало поширення раку молочної залози у вигляді метастаз.
Нобелівський лауреат вважає, що м'ясо та молоко провокують розвиток раку.