Китайські вчені встановили, що гарячий чай може підвищити ймовірність розвитку раку стравоходу у любителів випити і курців. Дослідження показало, що у людей зі шкідливими звичками ймовірність появи онкологічного захворювання у середньому в 2-5 разів вище, ніж у тих, хто не курить і не зловживає алкоголем.
Китайські фахівці використовували у своїй роботі дослідження China Kadoorie Biobank, яке тривало чотири роки в 10 регіонах країни. В ході роботи, експерти проаналізували дані про здоров'я понад 450 тисяч добровольців.
Учасники заповнювали анкети, в яких розповіли, як часто вони п'ють чай, скільки чашок в день випивають і як заварюють свій напій. Також добровольців попросили розповісти, якої температури чай вони полюбляють, за шкалою від «кімнатної температури» до «обпікаюче гарячого».
Дослідники також вивчили інформацію про захворюваннях учасників станом на 2015 рік. Виявилося, що з 450 тисяч китайців, рак стравоходу розвинувся у 1 731 людини. Найчастіше онкологією страждали ті люди, які пили гарячий чай щодня, при цьому в середньому випивали близько 20 мл чистого алкоголю. Для цієї категорії ризики захворіти на рак підвищувалися в п'ять разів. Що стосується курців, то для них ймовірність захворіти раком стравоходу подвоювалася.
Плоскоклітинний рак стравоходу – це злоякісне утворення, яке виникає із клітин епітелію – шару, що вистилає внутрішню поверхню стравоходу. Саме він загрожує любителям випити і курцям, якщо вони часто вживають обпікаюче гарячий чай. Китайські вчені вважають, що гаряча рідина може викликати пошкодження клітин епітелію в стравоході, роблячи їх більш уразливими і для інших факторів ризику.
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція
Майже поза небезпекою опинилися люди, які не пили алкоголь і не курили. Для них гарячий чай виявився всього лише додатковим фактором ризику.
Раніше портал "Знай.uа" повідомляв про те, що гарячі кава та чай можуть викликати смертельні захворювання.