Народ Майя у свій час створив могутню цивілізацію. Їх досягнення до цих пір вражають уяву і викликають масу питань, пишуть Акценти.

У доколумбівському місті цивілізації Майя Ваку, що знаходиться в північній Гватемалі, антропологи з університету Вашингтона змогли виявити найстарішу королівську усипальницю, повідомив портал CBS.

Команда дослідників оглядала бічний тунель під палацом-храмом, коли натрапила на невідому гробницю.

"Майя шанували своїх божественних правителів і вважали, що після смерті їх душі продовжують жити", - повідомив археолог Девід Фрейдель.

Популярні новини зараз

Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Науковці датували гробницю. Мова йде про 300-350 роках нашої ери. Як вважають археологи, це найбільш рання з усіх виявлених у провінції Ель-Петен королівських гробниць.

Вченим вдалося з'ясувати, що ця гробниця належить правителю. У ній фахівці знайшли нефриту маску, яка зображує людину в головному уборі. Убір має схожість з качаном кукурудзи. Це зображення в міфології Майя бога кукурудзи.

Дуже часто з ним асоціювали інших правителів. У тому числі археологи в гробниці виявили керамічні судини (22 одиниці), кулон і нефритові прикраси. Кулон має форму крокодила. До речі, останки правителя і частину прикрас виявилися пофарбовані в достатньо яскраво-червоний колір.

Відкриття здійснили в рамках спільного археологічного проекту антропологів Гватемали і США в Ель Перу-Ваку. Це древнє місто Майя знаходиться в Національному парку Лагуна-дель-Тігре, в 65 кілометрах від знаменитого Тікаля - "місця, де чути голоси духів".

Команда проекту представила антропологічну знахідку вченому світу як "засновника династії Вак". Припускають, що це навіть може бути вождь Ті Чанг Ахк, відома історична особа. Це управитель народу майя в IV до нашої ери. На чолі похоронної маски висічений хрест - символ сонця, а на тімені - знак маїсу.

В даний час територія, на якій відбувався розвиток цивілізації Майя, входить до складу держав: Мексика (штати Чьяпас, Кампече, Юкатан, Табаско, Кінтана-Роо); Гватемала; Беліз; Сальвадор; Гондурас (західна частина).

Нагадаємо, на Марсі виявили таємничу гробницю.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на Землі з'явилися інопланетні капсули.

Також "Знай.uа" писав, дослідники виявили в Китаї, в місті Делінха, металеві труби віком 150 тисяч років. Унікальна знахідка була практично вбудована в печері гори Байгонг.