Вчені проаналізували дані і з'ясували, що спалах на Місяці був викликаний падінням метеорита.

Про це повідомляє журнал Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Сталося це під час затемнення 21 січня 2019 року. На початку подій ніщо не віщувало біди. Як раптом, в 04:41 за Гринвічем, коли місячну поверхню повністю закрила тінь Землі, астрономи-любителі помітили спалах світла на супутнику.

Місяць

Очевидці розповіли, що спалах була досить яскравим, щоб неозброєне око змогло його побачити.

Популярні новини зараз

Приречені на навіпголодне існування: частина стареньких буде жити на 2361 гривню

"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу

Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Показати ще

Так як у Місяця немає атмосфери, на відміну від Землі, навіть невеликі астероїди влаштовують на його поверхні бомбардування. Оскільки ці удари відбуваються з величезною швидкістю, породи миттєво випаровуються в місці удару, піднімаючи стовп частинок різного розміру. Світло від Сонця (те саме, що зумовлює червоний колір Місяця) розсіюється на цих частках, в результаті чого ми бачимо короткочасні спалахи.

Місяць

За допомогою телескопа MIDAS (Moon Impacts Detection and Analysis System), вдалося з'ясувати, що спалах після падіння тривав 0,28 секунди. Цей випадок став першим, коли вченим вдалося зняти спалах від падіння метеорита на Місяці під час повного затемнення.

В результаті аналізу вчені дійшли висновку, що метеорит, який врізався в місячну поверхню, мав масу близько 45 кілограмів, а його розмір у поперечнику становив від 30 до 60 сантиметрів. Але завдяки високій швидкості — приблизно 61 тисяча кілометрів на годину — це небесне тіло викликало спалах, який можна було спостерігати неозброєним оком.

Нагадаємо, що відкриття допоміг здійснити японський зонд Hayabusa, який ще в 2010 році доставив вченим на Землю крихітні зразки матеріалу, зібраного на астероїді Ітокава. З тих пір ці зразки досліджували їх з усіх сторін, проте нова робота Цзилян Цзиня і Майтрей Бозі з Університету штату Арізона принесла черговий сюрприз.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на астероїд Рюгу прямо в космосі скинули бомбу. В результаті на ньому з'явився кратер.

Також "Знай.uа" писав, що фахівці з уфології заявили, що Нібіру відправляє своїх "гінців" до Землі напередодні кінця світу.