Кава полюбилася давно і багатьом. Комусь своєю солодкістю, комусь гіркотою і кислинкою, когось вона освіжає і бадьорить, а когось тонізує. У світі існує 124 різних видів кави. При цьому 60% з них зараз знаходяться під загрозою зникнення.

Про це написали вчені з Американської асоціації сприяння розвитку науки в статті для Science Advances, передає Хвиля.

Так у лісах росте понад 100 видів кавових дерев. Люди п'ють каву лише двох видів — "арабіка" і "робуста".

В магазинах продають багато смакових різновидів кави завдяки тому, що в натуральну "арабіку" або "робусту" додають нових присмаків або сумішей.

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Відзначимо, що всього на Землі відомо 124 види кавових дерев. Не всі вони можуть використовуватися для приготування звичного напою, проте всі вони відіграють важливу роль в існуванні якісної кави.Завдяки генетичному різноманітності сортів підвищується і якість продукту.

Як виявили дослідники, 75 видам кавових рослин загрожує зникнення, 35 перебувають під меншою загрозою, а ще про 14 видах відомо надто мало, щоб зробити певні висновки.

До всього іншого, американським вченим стало відомо, що 28% видів рослин дикої кави ростуть за межами охоронюваних територій, тому їх важко зберегти.

Загрозу представляють паразити, грибок, так звана хвороба грунту і непристосованість до змін клімату.

Більшість рослин дикої кави росте в Африці і на острові Мадагаскар. Крім того, кавові дерева можна знайти в Індії, на Шрі-Ланці та в Австралії. Найпопулярніший вид кави — "арабіка" родом з Ефіопії і Судану.

Вперше смаком і пахощами кави підкорив ченців з Ефіопії в 850 році. Монахи пили відвар зерен кавового дерева, щоб бадьоріше стояти на молитві. У світовому масштабі про каву стало відомо в 1475 році, коли в Стамбулі відкрили перший кавовий будинок.

Нагадаємо, дослідники вже довели – щоденне вживання кави в помірній кількості може бути корисним для організму. Але на жаль, є випадки, коли вживання кави варто припинити. Це залежить як від індивідуальних особливостей людини, так і від проблем зі здоров'ям.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кава є одним з найпопулярніших напоїв у всьому світі. Однак медики вже не перше десятиліття сперечаються про те, наскільки корисний і шкідливий даний напій для організму.

Також "Знай.uа" писав, американські вчені з Університету Арізони виявили, що звичні для людини напої, як чай та кава можуть загострити симптоми тривожності.