Нідерландські дослідники з Лейденського університету виявили поблизу Чумацького Шляху зірки, які, ймовірно, утворилися в зовсім іншій галактиці. Астрономи опублікували про це статтю в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, передає Хвиля.

Вчені проводили пошук об'єктів, які швидко пересуватися в космосі серед семи мільйонів зірок. Для цього вони проаналізували отримані космічним телескопом Gaia дані про спостережуваних положеннях, паралаксі, власних рухах і променевих швидкостей зірок.

Завдяки цьому, вийшло визначити відстань і загальний розподіл швидкостей для всіх світил.

Так астрономи змогли виявити зірки, чиї швидкості були достатньо великі, щоб подолати гравітацію Чумацького Шляху з вірогідністю 50 відсотків.

Популярні новини зараз

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

З даної вибірки фахівці виділили 20 зірок, які могли подолати тяжіння галактики з імовірністю 80 відсотків. При розрахунку їх орбіт, з'ясувалося, що серед них немає зірок, що мали б надвисокі швидкості і могли б прилетіти з центру Чумацького Шляху.

Дослідники виявили сім зірок, які тікали в бік від галактичного диска. Траєкторії решта 13 об'єктів знаходилися осторонь від галактики, включаючи орбіти двох найшвидших зірок (700 кілометрів в секунду).

Астрономи вважають, що ці зірки відносяться до популяції позагалактичних зірок і могли прилетіти з далеких галактик.

Нагадаємо, у серпні цього року американське космічне агентство NASA запустило до Сонця зонд Parker Solar Probe, який повинен досліджувати головне світило нашої системи. Співробітники агентства опублікували перші результати експедиції.

Як повідомляв портал "Знай.uа", для контролю полюсами Землі був запущений новий супутник NASA ICESat-2. Він буде обертатися навколо планети зі швидкістю 27 500 км/год і на висоті 460 км.

Також "Знай.uа" писав, Японія запустила до Міжнародної космічної станції (МКС) автоматичний вантажний корабель Kounotori7 (HTV7). Про це повідомляє Аерокосмічне агентство країни (JAXA). Запуск пройшов в штатному режимі, через 14 хвилин космічний корабель відокремився від ракети-носія.