У НАК "Нафтогаз України" хочуть суттєво знизити тарифи на транзит природного газу. Плани вдасться втілити у життя лише після закінчення терміну контракту з російським монополістом "Газпромом".

Про це повідомив комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, передає DW. Він зазначив, що дія контракту закінчується у 2019 році.

"Із 2020 року тарифи знизяться приблизно до десятої частини, (від діючих - ред.) і це зробить транзит українською газотранспортною системою значно дешевшим, ніж "Північним потоком-2", - розповів Вітренко.

Він додав, що будівництво "Північного потоку-2" економічно не виправдає себе. Для зниження ставки транзиту газу територією України, за його словами, необхідно щорічно транспортувати майже 110 мільярдів кубометрів газу. Комерційний директор зазначив, що 2016 року Німеччина отримала 43,8 мільярдів кубів російського "блакитного палива" по "Північному потоку". Тобто газопровід завантажили на 80%.

Вітренко наголосив, що Україна побоюється втрати значення своєї газотранспортної системи для Європи після введення "Північного потоку-2". Адже у 2015 році з її допомогою до ЄС транспортували 82,2 мільярди кубів газу, а це лише 56% від загальних можливостей. Це дозволило отримати 1,8 мільярда євро прибутку.

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Показати ще

Україна, за його словами очікує отримати мільярдні компенсації від "Газпрому" після остаточного вердикту Стокгольмського арбітражу. "

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, "Нафтогаз" вимагає у судовому порядку компенсацій від "Газпрому", сума яких становить 18 мільярдів доларів.