Торти Ірини Латишевої більше схожі на витвори мистецтва, ніж на ласощі. Декоруючи коржі, харків'янка до найдрібніших деталей робить свої фігурки схожими на героїв мультфільмів "Льодовиковий період", "Троє з Простоквашино", "Губка Боб Квадратні Штани" і навіть на реальних людей, пише Сегодня.

Перші десерти 35-річна Ірина намагалася випікати ще в дитинстві за маминими рецептами, але тоді нічого не виходило.

"Кожна випічка закінчувалася ремонтом на кухні: то банка згущеного молока вибухне, то печиво в духовці згорить. Жодна моя спроба не увінчалася успіхом, і після чергового ремонту тато сказав:

"Доню, може, ти більше не будеш пекти "- згадує Ірина, яка тоді закинула хобі.

Знову зайнятися випічкою жінка зважилася п'ять років тому, перебуваючи у декретній відпустці: молода мама здивувала свого чоловіка тортом у вигляді мішка грошей. Не маючи ніякого художнього досвіду, Ірина захопилася малюванням на солодких поверхнях і реалістичним ліпленням з солодкої пасти, вивчала анатомію людини, щоб дотриматися пропорції в маленьких копіях. Фігурки тварин, людей і мультяшних героїв настільки вдавалися, що багато хто не вірив, що вони зроблені вручну з мастики. Одного разу Ірина принесла свій торт у велику компанію родичів, після чого господиню почали просити про випічку на замовлення.

Популярні новини зараз

Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці

Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання

Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Показати ще

Читайте також: У Запоріжжі влаштували жахливу тисняву у боротьбі за безкоштовний торт (відео)

Малюнки на поверхні тортів кондитер завдає способом аерографії: фарба розпорошується спеціальним пістолетом з компресором. А солодкі фігурки Ірина створює з італійської пасти для ліплення, після чого найтоншими пензликами наносить харчові барвники. За словами Ірини, за рахунок великого вмісту масла какао така мастика на дотик нагадує віск і швидко застигає. Над ліпленням складної фігурки господиня може провести добу чи дві, а на створення декору може піти і тиждень.

У кондитерській справі Ірині стала в ногоді її спеціальність інженера-будівельника.

"Навчання в університеті допомогло знаходити рішення для конструктивних тортів, створювати вироби, які тримаються на тонких ніжках або вертикально стоять на вістрі", - говорить кондитер.

Цінителям солодких шедеврів харків'янки найчастіше попросту шкода їсти декоративні елементи з тортів. Так, одна замовниця за кілька років зібрала вже цілу колекцію фігурок від Латишевої.

"Я не роблю торти на потік, не беру по кілька замовлень на день, оскільки для мене це справа - не фінансовий інтерес, а творчість", - додала Ірина, яка тепер охоче ділиться своїми вміннями на майстер-класах в різних містах і країнах, а також мріє написати книгу по солодке ліплення.