Данські астрофізики придбали на аукціоні фрагмент метеорита NWA 7034, відомого також як "Чорний красунчик".

Завдяки його вивченню, дослідники із Копенгагенського університету сподіваються дізнатися більше про Марс, пишуть місцеві ЗМІ.

"Це неймовірно цікаво. "Чорний красунчик" - дуже рідкісний і особливий метеорит, оскільки містить частинки первинної марсіанської кори. Досліджуючи його, ми зможемо отримати нові дані про те, як формувався і змінювався Марс. Спочатку планета складалася із розплавленої речовини, яка, охолонувши, сформувала марсіанську кору. Коли ми дізнаємося більше про те, як саме і в який час це сталося, то зможемо точніше оцінити і ймовірність існування життя на Марсі", - пояснив глава Центру із вивчення процесів формування зірок і планет при Копенгагенському університеті, професор Мартін Біззаррі.

Метеорит знайшли в пустелі Сахара у 2011 році. Вік породи становить від 2 мільярдів до 4,5 мільярда років.

"Чорний красунчик" складається із кристалів плагіоклазу і піроксену, вплавлених у базальтову породу, утворену застиглою магмою. Ці ж групи мінералів зустрічаються і на Землі.

Популярні новини зараз

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним"

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

Показати ще

Більшість фрагментів метеорита знаходяться в руках приватних колекціонерів. На аукціоні їх можна добути за ціною 10-20 тисяч доларів за грам. При цьому загальна маса "Чорного красеня" - 320 грамів.

Данським ученим вдалося виторгувати у французького колекціонера 44 грама метеорита. Половину вже розпиляли на тонкі зрізи для більш детального вивчення.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", мексиканці зняли гігантський корабель прибульців.