Як проаналізував економічний експерт, кандидат наук з держуправління Юрій Гаврилечко, призначений новим міністром реформувати закупівлі Арсен Жумаділов перш за все подбав про власні статки, пише Лента.юа.

Спочатку, нагадує Гаврилечко, Жумаділов у закупівлях харчів для ЗСУ обіцяв розділити товарну і сервісну складову: щоб закупівлею продуктів опікувалися одні компанії, а виробництвом (приготуванням) і доставкою до військових частин – інші. Ця частина реформи стала парафією ДП «Державний оператор тилу».

А для реформи закупівель озброєнь було створено ДП «Агенція закупівель у сфері оборони». Цю агенцію, пише експерт, Жумаділов очолював до кінця січня, а потім став на чолі «Державного оператора тилу».

Важливою складовою цих реформ стало те, що бюджет цих ДП вирішено було наповнювати шляхом премії з кожної закупівлі МО – 0,4%.

«З урахуванням того, що минулого року бюджет МО на закупівлі для потреб тилу склав 100 мільярдів гривень, мова йде про 400 мільйонів. Зараз у відомстві Жумаділова працюють 70 людей, тому насправді йому вистачило б і в десять разів менше», - наголошує експерт.

Популярні новини зараз

Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Показати ще

Вже 2 лютого, як зазначає Гаврилечко, на тендері із закупівель продуктів харчування про розподіл на сервісну і товарну складову забули. Провели за старою схемою, при цьому збільшивши вартість комплекту продуктів зі 120 до 139,38 гривень.

«При загальній сумі тендера на 7 мільярдів таке збільшення склало 1,5 мільярди. І таким чином, «комісійні» відомства під керівництвом Жумаділова також значно зросли», - звертає увагу експерт.

ДП «Агенція закупівель у сфері оборони», зазначає експерт, «за короткий час свого існування оголосило закупівель на загальну суму 59,726 млрд гривень. Завершено процедур закупівель та підписано договорів на суму 19,235 млрд грн, з яких на утримання Агенції витрачено ті самі 0,4%, що складає 76,94 млн гривень. І це лише за кілька місяців!».

Гаврилечко звертає увагу ще на дві закупівлі ДП Жумаділова: два телевізори діагоналлю 55 дюймів на потреби керівництва за 85 758 гривень та сім спікерфонів за 90 тисяч.

«І при цьому ми маємо нахабство казати, що нам не дають гроші країни-партнери?», - пише експерт.