Про це пише портал Міністерство Люстрації. Наводимо матеріал без ремарок і коментарів редакції.

Антон Яценко веде в мери Умані «незаплямоване нове обличчя» - керівника своєї приймальні і за сумісництвом депутатку місцевої ради Ірину Плетньову, яка за часів Януковича була активно задіяна у схемах «Сім'ї».

Для Плетньової це вже не перша спроба потрапити в крісло мера Умані. Попередня - в 2015 році - закінчилася невдало. Вона програла Олександру Цебрію. При цьому, звинувачувала його у фальсифікаціях, але так і не змогла довести правдивість своїх звинувачень.

Програвши вибори мера, у Плетньової все ж вийшло пройти депутатом до Уманської міської ради від партії «Відродження». Останні півтора роки вона за сумісництвом також працює помічницею-консультантом, а заодно і керівницею громадської приймальні народного депутата Антона Яценка. Останній обрався до Верховної Ради в 2019 році як мажоритарник від округу №200 в Умані.

Колишній регіонал Антон Яценко давно відомий багатьом, причому, з найгіршого боку. Він є фігурантом найгучніших корупційних скандалів. Його називають "батьком тендерної мафії", на махінаціях якої у держави було вкрадено, за деякими оцінками, близько $ 1 мільярда. Також Яценко називають творцем корупційної схеми і «чорного ринку» по оцінці нерухомості. Крім того, його звинувачували в підкупі народних депутатів з президентської фракції «Слуга народу» з метою не просто зберегти такий «схематоз», а й навіть розширити його можливості.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Втім, і сама Плетньова не сильно поступається своєму патрону. За часів Януковича вона добре нажилася на тому, що була підставною особою в схемах наближених до «Сім'ї» людей. Так, саме Плетньова була номінально (тобто тільки «на папері») власницею скандально відомого будинку колишнього генпрокурора Пшонки в елітному селищі Гореничі під Києвом. Це саме той будинок, непристойна розкіш якого вразила всю Україну після того, як Янукович і Ко втекли до Росії після Революції гідності в 2014 році.

Також Плетньова була задіяна в схемі з покупкою банку «Перший». Цей банк, за інформацією «Наших грошей», був пов'язаний з Пшонкою-молодшим, а також зі скандальним Сергієм Курченко. Номінально власниками акцій банку були з десяток нікому не відомих людей. Кожному з них належало менше 10% акцій. Це дозволяло приховувати їх імена. Серед них як раз була і Плетньова. Так що можна тільки здогадуватися, скільки грошей Плетньовій заплатив Пшонка за те, що вона надавала йому такі послуги, підробляючи «ширмою» у багатьох його схемах з власністю, яку було придбано на вкрадені у держави кошти.

Але що ж отримає Умань, якщо Яценко і його кандидатка Плетньова таки дорвуться до влади в місті? Перспектива виділення грошей на розвиток міста виглядає дуже сумнівно.

Найбільш ймовірно, Яценко насамперед почне шукати можливість «відбити» свої ще попередні витрати на обрання до Верховної Ради в 2019 році. Якщо хто не в курсі - його виборча кампанія тоді виявилася найдорожчою серед усіх депутатів-мажоритарників: Яценко витратив більше 6,9 млн гривень, підрахували в русі «Чесно».

При цьому гроші пішли навіть не на ремонт доріг або інших традиційних «поліпшень» для міста. Яценко віддав не менше 5 млн гривень за виступ таких недешевих зірок як Олег Винник, Оля Полякова або Тіна Кароль. Причому, навіть тут Яценко примудрився «примазатися» до чужих досягнень - більшість цих концертів проходили в честь відкриття відремонтованих за державні кошти площ, скверів та парків.

Що стосується нинішньої виборчої кампанії, то тільки у вересні Яценко витратив на рекламу в Facebook не менше $ 6,5 тисяч. А з початку року - понад $ 23 тисяч. І це тільки за просування своїх постів з агітацією за Плетньову. Взагалі, як підрахували в «Чесно», у вересні партія Яценко «За майбутнє» витратила на рекламу в соцмережі більше всіх - близько $ 23 тисяч, або майже 700 тисяч гривень.

Так що уманчанам навряд чи доведеться розраховувати на вкладення серйозних інвестицій в місто. Максимум, «накинуть» трохи грошей на щось схоже на «музей кораблів». Його з великою помпою в кінці літа відкривали в присутності Яценко. Весь цей так званий «музей» являє собою пару-трійку дерев'яних споруд, які Яценко і його партія гордо назвали «копіями історичних суден». І ось за рахунок цих нещасних конструкцій сумнівної якості та естетичної цінності Яценко розраховує «збільшити туристичний потенціал Умані».

Але справжню ціну таких «подачок» від Яценко прекрасно знають ті, хто дійсно зробив багато для розвитку туристичного бренду Умані. Наприклад, директор найвідомішою, навіть за межами України, пам'ятки Умані - дендропарку «Софіївка» Іван Косенко прямо заявляв, що Яценко - «непорядна, аморальна людина, який вкрав у країни багато грошей».

Про справжнє ставлення Яценко до жителів Умані яскраво свідчить одне з його вельми неприємних висловлювань. На попередніх виборах мера Яценко дозволив собі нахабно ображати уманчан - нардеп хвалився, що змусить жителів міста проголосувати навіть за собаку на ланцюгу, яку він буде водити, «тому що це собака від нього, і він так скаже». Але, все ж, в минулий раз уманчани виявилися розумнішими, і «прокотили» Яценко і його маріонетку Плетньову. Тепер же він знову робить чергову спробу.

Взагалі дуже дивно, що людина, котра не один раз «засвітилася» в сексистських скандалах, вирішила просувати в мери саме жінку, керівницю своєї приймальні. Нагадаємо, що на початку року співробітниці Уманського міськради звернулися до комітету Верховної Ради з питань депутатської етики з вимогою розібратися в неналежних діях Яценко. Відповідне відеозвернення опублікувала на своїй сторінці в Facebook секретар Уманської міської ради Людмила Кирилюк.

Жінки розповіли, що Яценко в нецензурній формі називав їх «повіями», які надають інтимні послуги своєму керівництву (тобішь меру Умані). І що на роботу потрапили вони не за конкурсом, а саме таким чином. Більш того, Яценко навіть почав погрожувати їм звільненням і тим, що незабаром про них в неподобному сенсі почнуть писати місцеві ЗМІ.

«Ми вважаємо це прямим тиском на органи місцевого самоврядування напередодні місцевих виборів», - заявили співробітниці виконкому міськради. Подібні дії вони назвали "брехливими політичними технологіями" і спробою дискредитувати їх.

І це не поодинокий випадок. Подібні висловлювання були у нього і раніше. Наприклад, в 2018 році Яценко заявив одній з представниць руху "Чесно", що вона отримала роботу через ліжко. «Упевнений, що і на роботу ви потрапили через чиюсь постіль», - написав він у коментарі в Фейсбуці. Дівчина була вражена такою поведінкою народного депутата: «Я була шокована. Така гидота була написана, я не можу це передати».

Також свого часу Яценко, звинувачений в участі в підкупі нардепів, відмовився проходити перевірку на детекторі брехні, обгрунтувавши це тим, що він «не дівчинка-шлюшка, а народний депутат чотирьох скликань».