На вихідних величезна хмара із чадним газом накрила Україну. Причинами такого явища вважають промислові викиди, а також горіння торфовищ і звичку українців восени масово спалювати листя.

Брудна хмара чадного газу почала потрохи розсмоктуватися біля обіду в понеділок, 21 жовтня. Рівень викидів був такий же як в Китаї і частині Індії. Прокоментувала ситуацію Глава відділення з питань промислового забруднення Центру екологічних ініціатив "Екодія" Олена Міскун, пише портал "Політека".

Україну накрив чадний смог

Олена Міскун основними джерелами такого забруднення повітря називає горіння торфовищ і масове спалювання листя. Олена Міскун пояснила, чому велика концентрація СО спостерігається і над тими областями, де немає виробництва зі шкідливими викидами, як, наприклад, у Запоріжжі, Маріуполі, Кривому Розі, Дніпрі.

"Я можу це пов'язати з двома факторами - це горіння торфовищ і масове спалювання листя ", - говорить Олена. Олена Міскун

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Україну накрив чадний смог

Через високі показники забруднення атмосфери в Києві у деяких людей очікується загострення респіраторних захворювань. Про це повідомляють у Всеукраїнській екологічній лізі.

"У першу чергу висока концентрація СО, яку зареєстрували в Україні, пов'язана зі спалюванням сухої трави та опалого листя. При горінні в повітря виділяються пестициди, радіонукліди, пил, окис азоту, чадний газ, важкі метали, накопичені рослинами" Всеукраїнська екологічна ліга

Україну накрив чадний смог

Крім того, свій внесок в ситуацію вносять і викиди промисловості, автотранспорту та горіння торфовищ.

Синоптик Наталія Діденко зауважила, що такій сильній концентрації шкідливих речовин посприяла і погода.

"Вже довгий час над Україною панує антициклонний характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер слабкий або взагалі штиль. Якщо брати до уваги сезон масового опадання листя, підготовку городів і полів до зимового періоду, величезні масштаби спалювання і бездіяльність відповідних структур хоча б в попередженні таких ситуацій, то картина виглядає сумно", - пише синоптик. Наталія Діденко

Україну накрив чадний смог

Повідомляється, що в селах жителі масово спалюють листя, підкидаючи туди пластик і сміття. У деяких областях нічим дихати через дим, але навіть це не зупиняє людей. Через паління виникають труднощі і на трасах, де дим обмежує видимість.

В Україні передбачений штраф за спалювання листя, який становить від 340 до 1360 грн для приватних осіб, для підприємців від 850 до 1700 грн.

Україну накрив чадний смог

У Гідрометцентрі прогнозують погодну ситуацію із смогом аж до п'ятниці.

Нагадаємо, раніше у Києві затримали рейси через густий туман

Як повідомляв портал "Знай.ua", медики пояснили, як рятуватися від чадного газу над Україною

Також "Знай.ua" писав, що "бабине літо" у 2019 побило два температурні рекорди