Археологи в Харківській області знайшли катакомби, вік яких становить цілих 300 років. Таємниче підземний місто лежить просто під сучасними будинками. Вулиці, кімнати зі стелями по 2 метри. Обвали землі, з яких по місту можна тільки проповзти, і вхід в окремі кімнати вже заблоковано.

Таких провалів по всьому місту десятки. Переважно в центрі. Більшість з них просто засипали землею і залили бетоном ще в радянський час.

Проте деяким екстремалам все ж таки вдалося пробратися всередину. Очевидець Микола розповів журналістам, що ці катакомби для нього не відкриття – ще маленькими хлопчиками, він з друзями лазили всередині загадкового міста.

"Ямки вирили для цих дерев. І провалився хід, прямо туди, де була церква. Ну ми звичайно полізли в цей хід. Нічого там не знайшли. За 10 років нам було, боялися всього цього", – визнається житель Змієва Микола Федота.

Три століття тому на території сучасного Змієва стояла фортеця. Її 17 разів спалювали дотла. Єдиним порятунком були ці підземні коридори: люди поспіхом збирали товар і ховалися під землею, розповідає історик Микола Саяний. Каже, катакомби мають не менше 10 вулиць, що перетинаються між собою, десятки кімнат і навіть систему водопостачання. Історик припускає: там досі залишилися коштовності предків. Але поки єдине, що знайшли – ось ці уламки посуду кінця 19-го – початку 20 століття.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Катакомби обсипаються, грошей на дослідження підземних ходів у місцевому бюджеті немає, скаржиться історик. Але найгірше – разом з давнім укриттям під землю йдуть сучасні приміщення Змієва.

"Постійно підливаємо фундамент. В тому році – ту сторону підливали. В цьому році підливали. У сусідки, до речі, у них взагалі посунулось все, вікна зрушили. Вони повністю розбирали", – розповідає мешканка Змієва Зінаїда Ридкозуб.

Історики поки чекають спонсорів або рішення місцевих чиновників – без фінансування підземне місто в Зміїві зникне, разом зі своїми артефактами.

Нагадаємо, потужний землетрус оглушило цілу країну: уникнути катастрофи вдалося тільки двом.

Як повідомляв портал "Знай.uа": у префектурі Хоккайдо на півночі Японії стався сильний землетрус магнітудою 5.4, позначається червоним кольором. Його епіцентр зафіксували на глибині більше 58 кілометрів і на відстані всього лише 71 кілометри на південь від населеного пункту Обіхіро.

Також "Знай.uа" писав, що дерев'яний міст в Росії не пережив новорічну ніч і розвалився прямо під бій курантів. На розміщеному в мережі відео можна побачити, що конструкція, на якій прогулювалися десятки людей, просто поїхала вниз, тягнучи за собою відпочиваючих. Передбачається, що виною всьому – недолік опор, внаслідок чого міст не витримав високе навантаження.