Одна із засновників і голова Московської Гельсінської групи померла в Москві. Їй було 91 рік. Правозахисниця Людмила Алексєєва померла на 92-му році життя.

Про це повідомив журналіст Микола Сванідзе.

"Сьогодні в Москві на 92-му році життя померла найстаріша російська правозахисниця Людмила Михайлівна Алексєєва, член Ради при президенті Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини, голова Московської гельсінської групи", - йдеться в повідомленні.

"Сказати, що нам буде її не вистачати, - це нічого не сказати. Це страшенна втрата для всього правозахисного руху Росії", - сказав глава РПЛ Михайло Федотов, чиї слова наводяться в повідомленні.

Популярні новини зараз

Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Показати ще

Як розповів Федотов Інтерфаксу, Людмила Алексєєва померла в міській клінічній лікарні №15 19:30.

Алексєєва написала понад 100 робіт з питань прав людини. За правозахисну діяльність удостоєна багатьох нагород, серед яких французький орден Почесного легіону (2007), лицарський хрест ордена Великого князя Литовського Гядімінаса (2008), командорський хрест ордена "За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина" (2009), естонська орден "Хрест Маарьямаа" III ступеня (2012) та інше.

20 липня 2007 року, в день свого 80-річного ювілею, Людмила Алексєєва висловила надію, що Росія стане демократичною країною до настання 2017 року:

"Через 10-15 років Росія стане демократичною країною, і правовою державою. Хто б не сидів у Кремлі, люди не дозволять поводитися з собою, як з бидлом. У країнах з розвиненою демократією в урядах теж сидять не ангели, але вони просто не сміють так себе вести - їм цього не дозволяють. Я вірю, що ми теж зуміємо приборкати нашу бюрократію. Не знаю, чи доживу я до цього, але я бажаю вам, у 2017 році - легко запам'ятати! згадайте про пророкування бабусі Люди. У 2017 році ми вже будемо демократичною та правовою державою".

Нагадаємо, у США помер автор видатних творів у галузі абстрактного експресіонізму і мінімалізму американський скульптор, письменник Роберт Морріс.

Як повідомляв портал "Знай.uа", помер великий французький кінорежисер, новатор і віртуоз Жан-Люк Годар. Останні кілька десятиліть він був джерелом натхнення для цілих поколінь кінематографістів усього світу.

Також "Знай.uа" писав, трагічна звістка облетіла фанатів культової стрічки "П'ятий елемент" - стало відомо про раптову смерть одного з акторів Джона Блузала.