Щоб батьки в Україні могли бути присутніми на Дні знань у своєї дитини у школі, їм потрібно заздалегідь домовитись із роботодавцем. Юрист Валентина Якуленко пояснила, як це зробити.

По-перше, батьки можуть попросити у начальника вихідний на 1 вересня. Проте варто врахувати, що згідно із законом роботодавець не зобов'язаний надавати такий вихідний. Тому все залежить від того, як вдасться домовитись.

1 вересня у дитячих садках, фото - Рexels

Один із варіантів попросити неоплачувану відпустку на цей день. Для цього потрібно написати заяву, але й тут важливо, щоб роботодавець погоджувався.

Інший варіант – спробувати взяти оплачувану відпустку. Однак у цьому випадку також є свої складнощі. Відповідно до закону, оплачувана відпустка надається за заздалегідь затвердженим графіком. Якщо 1 вересня у графіку відпустки не зазначено, перенести його на потрібний день можна лише за згодою роботодавця.

Популярні новини зараз

Ціни на продукти, відсоток із зарплат та "журба" НБУ: як збільшаться витрати українців з 1 жовтня

Літа залишилось зовсім мало: українцям варто готуватись до похолодання

Вам тут не раді: європейська країна створює біженцям люті умови – залишитись зможуть одиниці

Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу

Показати ще

Є ще одна можливість взяти відгул, якщо працівник раніше працював понаднормово, у вихідні чи святкові дні. Також відгул можна отримати, якщо у співробітника залишився невикористаний день за донорську кров.

Вересень на Подолі, фото Київвлада

Цього року День знань у школах України розпочнеться 2 вересня, бо 1 вересня припадає на неділю. Батькам варто заздалегідь подумати про те, як вони зможуть бути присутніми на цій важливій події та обговорити всі варіанти з начальником.

Нагадаємо, 68-річна пенсіонерка протягом 1,5 років крала курячі крильця зі шкільною їдальнею: збитки – 62 млн гривень

Раніше ми писали про те, що у школах скасують предмети, які вивчали покоління українців: що пропонують натомість

Крім того, Знай.ua повідомляв, чи будуть діти навчатися по суботах і без канікул: що відомо про навчальний рік 2024/25