У Черкасах пенсіонери збирають каштани, щоби хоч якось підробити. Галина, наприклад, ходить бульваром Шевченка із сумкою, повною каштанів, і планує продати їх по 5 гривень за кілограм.

Вона розповідає, що її пенсія у 3 300 гривень не дозволяє жити на широку ногу, тож кожен заробіток важливий.

"Отримую 3 тисячі 300 гривень. Раніше і 3 не отримувала, підняли. Усі підщищу, минулого року продала каштанів на 650 гривень. У тому році їх і вродило більше, може посуха, зараз важче знайти. Збираю вдруге", – ділиться вона.

Каштани, скріншот: YouTube

Зібрані каштани Галина везе до пункту прийому вторинної сировини, розташованого у Південно-Західному районі міста. Там їх беруть за нинішньою ціною – 5 гривень за кілограм. Торік ціна була на гривню меншою, але попит став нижчим.

Популярні новини зараз

"Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024

Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Поруч із нею каштани збирає й інша пенсіонерка, яка поки що не знає, де їх здати, але сподівається підзаробити. Інші, як Анатолій зі Сміли, згадують, що раніше збиранням каштанів займалося багато хто: хтось здавав їх мішками, а в результаті навіть викидали, коли не вдавалося продати. Нині таких оголошень поменшало.

Скупка каштанів цього року також буде, про це повідомив Олександр Ляшенко:

"Минулого року каштани приносили внутрішньо переміщені особи, приходило багато пенсіонерів, був навіть депутат, а ще черкаські школярі влаштували акцію - виручені кошти передавали на потреби ЗСУ", – розповів Олександр.

Каштани, скріншот: YouTube

За словами Олександра, каштани використовують для виробництва ліків та косметики, а також як харчову добавку. Вимоги прості: каштани мають бути чистими та не побитими.

Це сумно, що в країні, де триває війна, пенсіонерам доводиться збирати каштани, щоб хоч якось звести кінці з кінцями. Коли твоя пенсія ледве покриває основні потреби, такі заняття стають не вибором, а вимушеною потребою.

І водночас, влада продовжує підвищувати податки та урізати надбавки до пенсій, залишаючи людей похилого віку на межі виживання.

Нагадаємо, українців змусять знайти роботу: відсидітися вдома не вийде

Раніше ми писали про те, що ціла область опинилася на межі виживання: доходи людей впали до 2 000 гривень

Крім того, Знай.ua повідомляв, співробітники ПФУ довели хворого клієнта до краю: вривалися в квартиру і допитували колег