Після досягнення 14 років кожен громадянин України зобов’язаний отримати паспорт, який підтверджує його особу. Паспорт може бути старого зразка (книжечка) або нового зразка (ID-картка). Якщо не оновити або не замінити паспорт вчасно, це може призвести до штрафу.

Паспорт-книжечка не має терміну дії, але в 25 і 45 років потрібно оновити фото. ID-картка має термін дії: 4 роки для осіб від 14 до 18 років і 10 років після досягнення 18 років. Якщо не оновити фото у старому паспорті або не замінити ID-картку вчасно, документ стане недійсним.

Паспортний стіл, скріншот: YouTube

У такому випадку передбачено покарання: спочатку попередження, а при повторному порушенні протягом року – штраф від 17 до 51 гривні. Закон не зобов’язує, але дозволяє обміняти паспорт старого зразка на ID-картку.

Це потрібно зробити у випадках втрати, крадіжки, псування паспорта, зміни прізвища або якщо не було вклеєно фото в паспорт після 25 або 45 років. Для отримання, оновлення або заміни паспорта потрібно звернутися до підрозділу ДМС, ЦНАП або Паспортного сервісу протягом 30 днів.

Популярні новини зараз

"Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024

Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це"

"Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації

Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро"

Показати ще

Паспорт України. Фото: скриншот Youtube

Паспорт видається не пізніше ніж через 20 робочих днів, а при терміновому оформленні – за 10 робочих днів. Вартість послуги становить 504 гривні за звичайне оформлення і 874 гривні за термінове.

Також наш портал інформував, біженці в Польщі отримають додаткові права - легалізація, робота і подорожі без кордонів

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що українцям спростять процедуру отримання важливого документа: скільки доведеться заплатити

Вам буде цікаво дізнатися українцям повернуть гроші за комуналку – як отримати назад переплату