Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оновила список найбільш небезпечних вірусів, грибків і бактерій, які можуть спричинити пандемію. У цьому списку, що включає понад 30 патогенів, згадуються вірус грипу А, вірус денге та віруси мавпячої віспи.

Вибір патогенів ґрунтувався на їх потенційній загрозі для глобального здоров'я, з урахуванням таких критеріїв, як висока заразність, вірулентність та обмежений доступ до вакцин і методів лікування. Цей список, як очікується, буде оновлюватися в майбутньому з урахуванням глобальних змін, таких як зміна клімату, урбанізація та міжнародні подорожі.

Грип

Хоча багато з цих патогенів поширені в певних регіонах, вони мають потенціал для глобального поширення. Список допоможе в розробці методів лікування, вакцин і діагностики.

Після спалаху 2022 року до списку додали вірус мавпячої віспи, а натуральна віспа залишилася в списку через потенційне використання як біологічної зброї. У списку також віруси грипу А, такі як підтип H5, що викликав спалах серед великої рогатої худоби в США.

Популярні новини зараз

В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Пневмонія —  чума 21 сторіччя, smol.aif.ru

Серед нових бактерій - штами, що викликають холеру, чуму, дизентерію, діарею та пневмонію. Два віруси, які передаються від гризунів до людей, також потрапили в список через підвищений ризик передачі, пов'язаний зі зміною клімату та урбанізацією.

Вірус Ніпах, що переноситься летючими мишами, залишився в списку через його високу смертність і легкість передачі від тварин.

Нагадаємо, у світі новий "коронавірус" - хвороба вбиває людину за 2 дні: що кажуть медики

Раніше ми писали про те, що потрібно знати про правець і чому ця бактерія особливо небезпечна влітку

Вам буде цікаво дізнатися розквіт холери та ботулізму: як захиститися при постійних відключеннях світла