Серпень 2024 року готує українцям безліч новин та змін. Цього місяця старі банкноти почнуть виводити з обігу, а свята відсвяткуємо у нові дати. Незважаючи на військовий стан, підтримка внутрішньо переміщених осіб та ветеранів залишиться на належному рівні.

Давайте розберемося, що на нас чекає.

Продовження допомоги для ВПО

Внутрішньо переміщені особи продовжать отримувати виплати від держави наступного місяця. Це стосується тих, кому допомогу було автоматично продовжено з 1 березня 2024 року або хто звернувся по неї після цієї дати. Серпень стане останнім місяцем піврічного періоду, на який Кабмін продовжував виплати.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук запевнила, що допомога ВПО буде продовжена і після цього терміну, і що коло одержувачів може розширитися.

Виплати ВПО, фото: Facebook

Популярні новини зараз

Вам тут не раді: європейська країна створює біженцям люті умови – залишитись зможуть одиниці

Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року

Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Показати ще

Додаткові виплати до Дня незалежності

24 серпня, на День Незалежності України, ветерани, учасники бойових дій, члени сімей загиблих та пенсіонери з інвалідністю отримають додаткові виплати від 450 до 3100 грн. Раніше такі виплати видавалися до 9 травня, але з минулого року Кабмін переніс їх на серпень.

Пенсіонерам допомога буде нарахована автоматично як додаток до пенсії. Іншим категоріям слід подати заяву до Пенсійного фонду України до 1 серпня або до 1 жовтня 2024 року.

День Незалежності, фото: Unian

Початок навчального року

Деякі регіони планують розпочати навчальний рік 2024-2025 раніше через складну енергетичну ситуацію. Проте, згідно з постановою Кабміну, навчальний рік розпочнеться 2 вересня 2024 року та завершиться 30 червня 2025 року.

Міносвіти та науки (МОН) зауважило, що навчальні заклади можуть самостійно визначати структуру та тривалість навчального року, але канікули мають бути не менше 30 днів.

Навчальні заклади вищої освіти, коледжі та училища можуть розпочати навчальний рік у серпні. МОН рекомендувало розпочати 2024/2025 навчальний рік у першій половині серпня через енергетичну ситуацію в країні.

Старша школа. Фото: вільні джерела

Зміна банкнот

З 1 серпня Національний банк України (НБУ) почне вилучати із обігу старі банкноти номіналом 500 гривень (випуску 2003-2007 років). Їх поступово замінять на більш сучасні банкноти зразка 2014 року та пізніше. Незважаючи на це, старі банкноти можна використовувати без обмежень і не потрібно їх спеціально обмінювати.

Серпневі свята

Через війну Верховна Рада продовжила дію військового стану до 9 листопада 2024 року, що означає відсутність додаткових вихідних у цей період. День Незалежності, який припадає на суботу, 24 серпня, буде вихідним днем, але перенесення на понеділок, 26 серпня, не відбудеться.

Спаси у серпні: Медовий, Яблучний, Горіховий, фото - Рexels

Державні свята у серпні:

  • 23 серпня – День державного прапора
  • 29 серпня – День пам'яті захисників України

Релігійні свята у серпні:

З вересня 2023 року Православна Церква України (ПЦУ) перейшла на новий юліанський календар, і релігійні свята відзначаються в інші дати:

  • Медовий Спас (Маковія) – 1 серпня (раніше 14 серпня)
  • Преображення Господнє (Яблучний Спас) – 6 серпня (раніше 19 серпня)
  • Успіння Пресвятої Богородиці – 15 серпня (раніше 28 серпня)
  • Горіховий Спас – 16 серпня (раніше 29 серпня)
  • Усікнення глави святого пророка Іоанна Хрестителя – 29 серпня (раніше 11 вересня)

Успенський пост у 2024 році буде з 1 до 14 серпня (раніше 14-27 серпня).

Нагадаємо, на яку пенсію зможуть розраховувати ФОП з 1 серпня

Раніше ми розповідали про Медовий Спас 1 серпня: що заборонено робити, як зібрати "маковійчик" і що потрібно освятити в церкві

Читайте також: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця