Україні терміново не вистачає 500 мільярдів гривень на фінансування сил оборони до кінця 2024 року, включаючи зарплати військовим.

Якщо Верховна Рада не внесе зміни до бюджету, військові можуть залишитись без грошей уже до кінця вересня, попередила голова Бюджетного комітету Роксолана Підласа.

Проблема в тому, що на початку року гроші, які були заплановані на зарплати у вересні, жовтні та листопаді, направили на закупівлю зброї, оскільки у першому кварталі США не постачали озброєння, і Україна була змушена купувати її власним коштом. У результаті виникла дірка у бюджеті.

ЗСУ / фото: Pinterest

Крім того, Рада проголосувала за додаткові виплати для військових, які перебувають на передовій понад 30 днів – 70 тисяч гривень. Це також збільшило витрати.

Популярні новини зараз

Літа залишилось зовсім мало: українцям варто готуватись до похолодання

Яйця їм наші не підходять: ще одна країна просить про заборону продуктів з України

Росія готує нові удари: окупанти прагнуть змусити українців жити у страху щодня

Найталановитіші люди народжуються під цими знаками Зодіаку: які 3 сузір'я вирішують усе

Показати ще

Спочатку на оборону у 2024 році заклали 1,5 трильйона гривень, хоча у 2023 році витратили 1,8 трильйона, тож спочатку було ясно, що потрібно буде додавати кошти.

Підласа сказала, що зміни до бюджету потрібно ухвалити та підписати до середини вересня, інакше військові ризикують залишитися без зарплат.

Вона також пояснила, чому уряд затягнув із цим питанням до кінця літа. Вони чекали на прийняття закону про мобілізацію та завершення перегляду програми з МВФ, щоб зрозуміти, скільки ще потрібно грошей.

ЗСУ / фото: Pinterest

Ілля Несходовський з аналітичної мережі "АНТС" вважає, що влада маніпулює питанням виплат зарплат військовим, кажучи, що грошей не вистачить уже у вересні. На його думку, це проблема, яку можна було б вирішити ще навесні. Однак він погоджується, що проблему можна вирішити, ухваливши новий законопроект, який залучить додаткові кошти.

Нагадаємо, відмобілізації можуть звільнити ще одну категорію чоловіків

Раніше ми писали про екіпірування для жінки: скільки коштує зібратись на фронт і що треба з собою взяти

Крім того, Знай.ua повідомляв, у українців не випускають закордон, 87 осіб лише за одну добу: хто не виїде з країни точно