1 липня командувачі ВМС Туреччини, Болгарії та Румунії зібралися у Стамбулі та офіційно оголосили про старт операції з розмінування Чорного моря. Це має зробити море безпечнішим для судноплавства і, зокрема, для експорту українського зерна.

Командувач ВМС Туреччини, адмірал Ерджумент Татліоглу, для Bloomberg розповів, що успіх цієї операції є важливим не тільки для Туреччини, але і для всіх країн регіону.

У січні 2024 року Туреччина, Болгарія та Румунія підписали меморандум про створення протимінної групи (MSM Black Sea), але активні дії розпочали лише в липні. За згодою, щоразу у спільних операціях братимуть участь один протимінний корабель та одне судно управління від кожної країни.

Цікавий момент – угода не припускає участі інших країн НАТО, які не мають виходу до Чорного моря. Це було зроблено на вимогу Туреччини, щоб не допустити ескалації конфлікту. Румунія і Болгарія, які хотіли б бачити більше союзників НАТО в регіоні через напружені відносини з росією, не змогли досягти цього.

Популярні новини зараз

"Посилення силової мобілізації": адвокат пояснив, чим обернуться повістки від "Укрпошти"

"Вони для мене - сцикуни": прикордонник, так ненавидить "ухилянтів", що купив собі квартиру та будинок

Вам тут не раді: європейська країна створює біженцям люті умови – залишитись зможуть одиниці

Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року

Показати ще

Міни у Чорному морі / фото: Голос України

Проблема дрейфуючих мін у Чорному морі дуже серйозна

Ще у жовтні 2023 року турецький корабель підірвався на міні біля берегів Румунії. За різними даними, у Чорному морі можуть плавати від 500 до декількох тисяч мін, багато з яких залишилися з часів Першої та Другої світових воєн. Розмінування цих мін – завдання непросте і потребує багато часу та зусиль.

До речі, Туреччина заборонила прохід британських тральщиків, переданих Україні для розмінування Чорного моря, через свої протоки до закінчення війни.

Турецькі чиновники пояснюють це положеннями Конвенції Монтре, яка регулює проходження проток і не робить відмінностей між оборонними та наступальними військовими кораблями. У результаті британські кораблі зможуть пройти лише після завершення війни між Україною та росією.

Павло Лакійчук, військовий експерт центру Стратегія XXI, вважає, що дії Туреччини, Болгарії та Румунії – це добре, але розпочати розмінування можна було б набагато раніше і зробити це швидше, якби Туреччина дозволила прохід кораблів антимінної групи НАТО.

За його словами, такі кораблі могли б значно прискорити процес розмінування завдяки давно налагодженим механізмам.

Міни у Чорному морі / фото: Вечірній Київ

Розмінування Чорного моря – не лише питання безпеки судноплавства

Це стосується й захисту життя людей та збереження природи. Минулого року після підриву греблі ГЕС та загрози інфекцій МОЗ України заборонило купання на всьому Чорноморському узбережжі. Незважаючи на заборони, деякі люди все ж таки ризикували і купалися.

Цього року місцева влада дозволила купання на деяких пляжах Одеси, де проведено перевірки на безпеку.

Україна продовжує розмінувати свою акваторію за допомогою технічної допомоги від партнерів, включаючи системи дистанційного пошуку та підриву мін SeaFox та Double Eagle. Представник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук сказав, що Україна готова провести повноцінну операцію з розмінування Чорного та Азовського морів, щойно з'явиться можливість.

Він висловив сподівання на участь сусідніх країн, оскільки обсяг роботи дуже великий.

Нагадаємо, в Україні не з'являться нові ТРЦ: у чому причина

Раніше ми писали про те, що " Можуть нас убити": одеситки під музику крутять педалі на даху, поки за спинами горить обстріляний будинок

Крім того, Знай.ua повідомляв, скільки зараз коштує відпочинок на курортах Одеси: розцінки для сміливих громадян