Смажена локшина з куркою, солодко-кисла свинина та інші блюда китайської кухні покращують розумові здібності.

До такого висновку прийшли японські вчені з Університету Тотторі після того, як провели кілька тестів на 200 пацієнтів з деменцією, повідомляє Daily Mail.

Добровольців розділили на дві групи, в залежності від того містився в їх дієті глутамат натрію (Е621) чи нi. Ця харчова добавка, про яку без кінця сперечаються дієтологи і медики, також міститься в консервах, чіпсах і використовується як збагачувач смаку.

Результати експерименту здивували усіх: люди, що споживають продукти з глутаматом натрію, показали більш високі результати в тестах на пам'ять. Медики припускають, що добавка впливає на гіпокамп і покращує його активність, але яким чином — невідомо.

Популярні новини зараз

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

В Україні випустили нову 5-гривневу монетку: чому вона унікальна

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Показати ще

Можливо, збагачувач смаку покращує поглинання цинку, який здатний відновлювати ушкоджені клітини мозку.

Раніше благодійні організації та окремі медичні фахівці неодноразово вказували на безліч наукових доказів і стверджували, що здорова дієта покращує розумові здібності у людей зі слабоумством.

Протягом десятиліть Е621 звинувачували в тому, що люди відчувають головний біль або почувають себе неважливо після харчування китайською кухнею.

Втім, вчені не надали переконливих доказів негативних наслідків для здоров'я при вживанні глутамату натрію, і вважають його безпечним для вживання в їжу.

Проте, незважаючи на його природну присутність в деяких продуктах (соя, сир, сир), у формі добавки Е621 може побічно нашкодити організму людини, так як зустрічається зазвичай у жирної їжі.

Нагадаємо, вживання органічних продуктів, які не пройшли обробку пестицидами, зменшує ризик розвитку різних форм раку на 25 %.

Як повідомляв портал "Знай.uа", сир, йогурт і інші жирні молочні продукти зменшують ймовірність розвитку діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писав, що їжа в поспіху не тільки провокує проблеми з кишково-шлунковим трактом, а й може стати причиною захворювання на діабет.