В останні місяці зими українці все частіше відчувають згубні наслідки хронічної втоми і зниження імунітету. Вітамінів, накопичених протягом літнього періоду, організму не вистачає.
Лікар-імунолог Олег Назар вважає, що позбутися негативного впливу просто, достатньо тільки вчасно пристосуватися:
"Зміна сезонів характеризується низькою активністю імунної системи - люди починають хворіти. Сприяє погода - висока вологість провокує ГРВІ та застуду. Клінічні симптоми авітамінозу - поганий настрій, постійна втома, хронічна слабкість, схильність до захворювань", - пояснює він.
Експерт стверджує, що на саму користь від споживання цитрусових покладатися не варто. І річ навіть не в кліматичних умовах, які не характерні для їх вирощування:
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
"…зривають незрілими, обробляють і привозять до нас, де вони дозрівають. Залишаються яблука - це дійсно джерело вітамінів, мікроелементів і клітковини ... Яблуко треба або потерти, або обробити температурою (запекти ), тоді воно краще віддає вітаміни і мікроелементи ", - додав він.
На думку лікаря, можна обмежити і кількість так званих природних вітамінів – організм сам подасть вам сигнал, коли це буде потрібно. Краще збільшити фізичне, чи розумове навантаження, тоді можна додати і синтетичні вітаміни:
"Що стосується хімічних вітамінів і харчових добавок, то якщо у людини захворювання шлунка або кишкового тракту, гастрит, холецистит, і вітаміни засвоюються в меншій кількості, можемо додати синтетичні вітаміни. Але є певні умови - вони досить алергенні. Ми повинні вживати вітаміни в першу половину дня після їжі. Це після сніданку або після обіду. На вечір краще не вживати ", - підсумував імунолог.
Дивіться: Як перемогти весняний авітаміноз?