Сьогодні в магазинах і на ринках можна цілий рік купити майже будь-який продукт. Але незважаючи на це у кожного є свій сезон, а у деяких навіть конкретний місяць, коли вони максимально корисні.
Взимку є кілька сезонних продуктів, вживаючи які ви отримаєте максимум користі для свого організму.
1. Лук-шалот
Цибулина цього виду цибулі менше звичної нам ріпчастої, але містить в собі величезну кількість вітамінів і мінералів. Саме шалот перевершує інші види цибулі за вмістом вітаміну С, так необхідного в січні для підтримки імунітету та профілактики простудних захворювань. Якщо ж ви все-таки захворіли, то його можна використовувати як лікувальний засіб при грипі, ангіні, нежиті.
Відстрочка від мобілізації без візиту до ТЦК: кому дали унікальний шанс
Стосується всіх одержувачів пенсій: українцям дали 30 днів на явку до ПФУ
Українці не підозрюють про наслідки: які пастки приховує "Національний кешбек"
ТЦК вичищають села – йдуть до тих, хто слабший: військовий обурився несправедливістю мобілізації
2. Ріпа
Зміст в ріпі вітаміну С більше, ніж в визнаному лідері - білокачанній капусті. Варена ріпа - засіб для підвищення імунітету. Вітаміни групи В, керотин, залізо, калій, магній, кальцій і сірка, що містяться в цьому коренеплоді, дозволяють харчуватися без дефіциту вітамінів в період авітамінозу, коли не так багато сезонних продуктів.
3. Кроляче м'ясо
За складом вітамінів і мікроелементів саме це м'ясо вигідно відрізняється від інших його видів. Білка, такого необхідного в перший місяць зими, в ньому набагато більше, ніж у свинині і телятині. Причому цей білок засвоюється людиною майже на 100 відсотків. У січні харчування повинно стати більш "м'ясним" і вибираючи м'ясо краще віддати перевагу саме кролику, завдяки його дієтичним властивостям і вмісту в ньому вітамінів і мікроелементів.
4. Брюссельська капуста
У цьому виді капусти вітаміну С в кілька разів більше, ніж в звичайної білокачанної. За змістом цього важливого для зимового сезону вітаміну брюссельську капусту можна порівняти з річною смородиною. У період епідемій застудних захворювань без неї просто не обійтися, і лікарі рекомендують вживати її кілька разів в тиждень.
5. Сібас
Цю рибу можна їсти весь рік, але особливо корисна вона саме в період початку зими і перших холодів. Омега-3 жирні кислоти дуже потрібні людському організму, особливо тоді, коли організм перебудовується на менш комфортний сезон. Крім того, що йод допоможе підтримати імунітет, підвищить опірність інфекціям і додасть сил для того, щоб і взимку вести повноцінну насичене життя.
6. Авокадо
Поліненасичені кислоти і велика кількість вітаміну С роблять його вкрай корисним для початку зимового сезону, коли застуди і крихкий імунітет роблять нас вразливими і ослабленими. Авокадо допомагає підтримати працездатність, знижену затяжними січневими святами, і налагоджує травлення, порушене святковим достатком. У січні починається сезон авокадо в Ізраїлі, так що велика частина в магазинах - тільки що з теплої країни.
7. Ківі
У теплих країнах ківі ростуть цілий рік, але особливо корисні вони взимку. Якщо вже запасатися вітаміном С, то набагато корисніше їсти саме ківі, а не звичні цитрусові. Додаючи його в якості додаткового інгредієнта в вітамінні салати і просто ним перекушуючи, ви поліпшите свій імунітет, убережетеся від простудних захворювань і будете почувати приплив сил і енергії. Якщо з'їдати щодня по 1-2 фрукта, то можна убезпечити себе від захворювань верхніх дихальних шляхів, які так легко придбати в сльотаву січні.
8. Гливи
Найкращим часом для зростання глив вважається кінець осені - початок січня. Саме в цей період гриби максимально корисні. Їх можна зіставити з білими грибами, рибою. А за вмістом білка гливи - цілком конкурент м'яса. Саме на початку зими білок повинен бути основою раціону, а значить, саме час регулярно готувати страви з цих грибів.
9. Гранат
Користь граната відома всім, він допомагає при різних захворюваннях. Але що особливо важливо на початку холодного періоду, він зміцнює імунітет, поліпшує настрій, підвищує сили і опірність організму, допомагає при простудних захворюваннях.
10. Мандарини
У зимовий час мандарини допомагає організму насититися необхідними вітамінами і стимулює обмін речовин, який взимку стає більш ледачим. Мандарини покращують травлення, що важливо після щедрих застіль, і сприяють поліпшенню здоров'я верхніх дихальних шляхів.
Портал "Знай.ua" раніше писав про продукти, які можуть запобігти появі ракових клітин.