Скоро закінчується один із найстрогіших православних постів. І щоб вихід із посту, для тих, хто його дотримувався, не приніс організму проблем, медики радять дотримуватися кількох простих правил.

Традиційно віряни не вживають у цей період рибу, мясо та молочні продукти. Однак є деякі нюанси. Рибу можна вживати по суботах, неділях і у великі свята. У вівторок, четвер і суботу дозволяється включати в раціон їжу з рослинною олією, - пише "Сегодня".

За період посту організм відвикає від білкових продуктів, тому таку їжу слід вводити в раціон обережно.

ЯК ВИХОДИТИЗ ПОСТУ ПРАВИЛЬНО

Популярні новини зараз

Гороскоп на п'ятницю 22 листопада для всіх знаків Зодіаку: день для змін та простих радостей

Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять

Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте

Штрафи за дрова: українцям підказали, як уникнути покарання за деревину на своєму подвір'ї

Показати ще

У перші кілька днів після поста на обід можна з'їсти шматочок відвареної курятини або іншого нежирного м'яса, наприклад яловичого мови. Можна починати вживати нежирні молочні продукти: молоко, йогурт (бажано домашнього приготування), бутерброд з вершковим маслом і сиром. Свіжа випічка не вітається - краще віддати перевагу вчорашньому хлібу.

Дозволені яйця, зварені круто, головне - не смажені і не більше 1-2 штук. Корисно їсти овочеві страви, розсипчастий рис, відварну картоплю. Відразу після посту не варто випивати більше 100-200 г вина.

На 3-4 день можна включити нежирні м'ясні страви, наприклад парові котлети, варену курячу грудинку. Рекомендується вживати швидкі вуглеводи, наприклад білий хліб в поєднанні з відвареною картоплею і м'ясом. Прості вуглеводи допомагають організму засвоювати тваринний білок.

Через тиждень вже можна переходити на звичний раціон. Але якщо у вас є хронічні захворювання, то краще бути обережними ще кілька днів, щоб організм зміг повністю повернутися в звичну колію.

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Продукти тваринного походження (білок) краще усвоюється, ніж рослинні білки. Також можна додати трохи білої риби, яку рекомендують вживати, поливши лимонним соком.

Вживайте один білковий продукт, не змішуйте різну їжу.

Не можна застосовувати ферментні препарати.

ЩО КРАЩЕ ПОДАТИ ДО СТОЛУ

Серед страв, які найкраще підійдуть у період після посту:

  • вареники з капустою або картоплею,
  • маринади і соління: квашена капуста, мариновані огірки, помідори, морква, буряк,
  • голубці овочеві,
  • тушкована картопля з грибами,
  • запечена риба,
  • овочеве рагу,
  • вінегрет,
  • узвар - компот із сухофруктів,
  • кутя.

Як раніше повідомляв портал "Знай.ua", українцям розповіли, як правильно готувати кутю на Різдво та поділились найпопулярнішими рецептами.