На початку зимового сезону кожен лікар радить частіше вживати фрукти, щоб компенсувати нестачу вітамінів і мінералів. Одним із найбільш корисних називають не тільки популярні цитрусові – апельсини та лимони, а й хурму.
Проте окрім низки чудодійних властивостей, цей фрукт таїть у собі ще й небезпеку для нашого здоров'я. Як це не парадоксально звучить, та традиційні "ліки" від авітамінозу володіють цілою низкою серйозних протипоказань, ніби препарати в аптеці.


Не рекомендовано їсти хурму при спайках у кишківнику та захворюваннях шлунку – у ній міститься танін, який сповільнює обмін речовин і навіть може спровокувати появу зайвої ваги, повідомляє Clutch.


Думали, квартира ваша? Скоро тисячі українців можуть втратити житло, оформлене за правилами
Чим вищий стаж, тим більша доплата: пенсіонерам нарахують бонуси
Мізер, але хоч щось: українцям оформлюють до 700 гривень допомоги
Навіть інвалідність не зупинить: непридатним українцям автоматично припишуть статус "придатних"
Тобто якщо ви на дієті, то замініть її краще на грейпфрут, або мандарини, буде більше користі.
Категорично заборонено їсти популярний фрукт людям із панкреатитом і хворобами 12-палої кишки, діабетом, а також дітям віком до 10 років.
Вагітним також не слід дуже захоплюватися хурмою – підвищується ризик алергії, що згубно впливає на здоров'я майбутнього немовляти та самої мами. Не варто поєднувати її з молоком чи водою через ризик розладу шлунка.
Тому, звісно, якщо у вас хороший метаболізм, то сміливо можете йти за корисним та смачненьким, але пам'ятайте: 100 грамів продукту – це практично 10% добової норми меню дорослої людини. Кількох невеликих за розміром фруктів цілком достатньо, аби зарядитися вітамінами і не зашкодити собі.
Дивіться: гастроентеролог про корисні властивості хурми