В Україні вартість овочевий кошика за останній рік збільшилася на 22%, або на 8,8 грн. Вже в квітні поточного року його ціна становить 49,3 грн.
Цю інформацію повідомив на своїй сторінці в Facebook експерт Олексій Дорошенко.
Склад овочевого кошика такий: кілограм буряка, капуста, картопля, морква і цибуля.
Повідомляється, що найбільше з набору подорожчав буряк - на 106%.
Вартість моркви збільшилася на 22%, в той час як цибуля подорожчала на 6%.
Українцям дадуть готівку на оплату комуналки: кому час йти до банку
ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Якщо порівняти ціни з минулорічними, то, виходить, що буряк став дорожчим на 6,5 грн за кілограм, морква – на 2,3 грн, цибулю – на 40 коп.
Крім того, експерт зазначив, що деякі овочі подешевшали. Наприклад, капуста подешевшала на 4% - ціна впала на 40 копійок. Вартість картоплі залишилася на колишньому рівні.
Таким чином, минулого місяця кілограм моркви можна було купити в середньому за 12,9 грн, буряків – на 12,6 грн., капусти – по 9,2 грн, картоплі – по 7,8 грн, а цибулі – 6,8 грн.
«Більше всього на 1,2 гривні подешевшала гречка. До кінця квітня вона коштувала 18,8 гривень за кілограм. Продовжує знижуватися ціна українського національного продукту — сала. Воно подешевшало на 1 гривню. В середньому продають по 70 гривень за кілограм. Курячі яйця подешевшали на 60 копійок. В середньому коштують 26,6 гривень за десяток», — написав він у Facebook.
Також портал повідомляв про те, що в Україні стрімко дорожчає головне національну страву – борщ. Тільки за останній місяць він додав у ціні майже 10%. Різко стрибнули в ціні основні інгредієнти гарячого блюда. Причиною їх подорожчання називають сезонність, логістичні проблеми та негоди.
Щоб зварити каструлю улюбленої страви мільйонів, потрібно викласти як мінімум близько 100 гривень. А щоб зробити борщ наваристим, доведеться викласти з гаманця ще більше грошей.