CEO Stolitsa Group Едуард Соколовський в інтерв’ю Forbes розвінчав найпоширеніші міфи про нібито “забудову заказника” на Осокорках у Києві. Фактами маніпулюють активісти, які хочуть завадити законному будівництву, що триває поруч із охоронною територією.

Зокрема, Соколовський спростував міф про те, що заказник і ділянки під будівництво розташовані на одній території. Він заявив, що компанія ніколи не планувала і не планує забудову на території заказника: будівництво відбувається лише на орендованих ділянках, які відведені відповідно до детального плану територій та містобудівної документації.

“Заказник і ділянки відведені під будівництво – це різні території. У нас договори оренди і містобудівні документи на забудову на пʼяти земельних ділянках, які розташовані поруч із заказником. Це 176 га території. Під заказник, який знаходиться поруч, відведено 285 га території” – сказав СЕО Stolitsa Group.

Межі ділянок під забудову і заказників поруч. Джерело: Forbes

Популярні новини зараз

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Другий міф пов’язаний із природною унікальністю озер на Осокорках, яким будівництво неподалік може зашкодити. Насправді, всі ці озера штучні — це затоплені карʼєри, де видобувався пісок для забудови Дарницького мікрорайону. Це підтверджують карти 1970-х років.

Окрім того, при розробленні та затвердженні плану території була дана оцінка фахівців на вплив на довкілля. Проводились громадські слухання, і позиція громади була врахована.

Супутникові знімки, які підтверджують штучне походження озера Небреж. Верхній знімок 2005 року, другий — 1972 року. Джерело: Forbes

Соколовський заявив, що компанія не менш за суспільство зацікавлена в швидкому та обʼєктивному розслідуванні справи. Для цього вже наступного дня після пожежі Stolitsa Group звернулась до правоохоронних органів із заявою про злочин, а керівник компанії замовника будівництва вже дав свідчення.

Він також не виключає версії про те, що пожежа могла статись через ненавмисний підпал. Адже загоряння на території заказника відбуваються щороку. Серед причин — занедбана і захаращення сміттям територія.

"На тій території потрібно навести лад. Прибрати звалища, заборонити розпалювати багаття, облагородити” – додав Соколовський.