У НАБУ та САП розповіли про викриття корупційних схем, які проводились завдяки закупівлям гуманітарної допомоги у березні-2022. Макаронні вироби, які придбали на суму 62,5 млн. грн, призначалися для потреб восьми областей України, а також міста Києва.

Зокрема, про підозру оголосили ексзаступнику міністра економіки та першому заступнику міністра агрополітики Тарасу Висоцькому, повідомили в САП.

За інформацією, для потреб обласних військових адміністрацій за кошти АТ "Укрзалізниця" закупили продукції за значно завищеними цінами, за 72 грн/кг, що могло завдати збитків на 28,8 млн грн. У той же період здійснили закупівлю ще в однієї "підконтрольної компанії" за завищеними цінами до 55 грн/кг, збитки оцінили у 33,7 млн ​​грн.

Розслідування НАБУ, скріншот

У той же час, за даними слідства, у березні-2022 вартість макаронів була в межах від 33,65 до 36,89 грн за кілограм. З цієї причини Висоцького звинуватили у зловживанні владою та службовим становищем.

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

Однак у МінАПК назвали звинувачення необґрунтованими та вказали на допущені помилки у підрахунках НАБУ. За їх словами, Держстат вказував ціни на макарони з твердих сортів пшениці за зазначений період за 500 г, а закуповували по 1 кг. Тобто кілограм продукції коштував не 34-37 грн, а понад 72 грн за кг, що виключає збитки.

Тарас Висоцький, фото з відкритих джерел

"Очевидно, що зазначена важлива арифметична помилка має бути слідством врахована та виправлена. Слідством не враховується – неготовність окремих продавців, які нібито готові були продавати за нижчими цінами, здійснити доставку товарів у встановлені 2 дні", – зазначають у МінАПК.

Також у відомстві заявили, що готові співпрацювати з органами та сприяти розслідуванню, а також попросили врахувати помилки.

Нагадаємо, скандал з куртками для ЗСУ: один із власників компанії, яка їх постачала – племінник нардепа "Слуги Народу"

Раніше ми писали про те, що 9 мільйонів із закупівлі ліки собі в кишеню: під підозрою народний депутат

Як повідомляв Знай.ua, "Енергоатом" закупив рукавичок для працівників на 7 млн ​​грн: "Яке буде цього разу пояснення"