ВООЗ визнала підсолоджувач "аспартам" канцерогеном, що викликає рак.
Про це пише Reuters.
Аспартам - один із найпопулярніших у світі підсолоджувачів, який використовується в багатьох продуктах від дієтичних газованих напоїв до жувальної гумки.
Дослідники Всесвітньої організації охорони здоров'я, прийняли рішення, що підсолоджувач аспартам є "можливим канцерогеном".
Всіх чоловіків змусять встановити "Резерв+": які зміни чекають мобілізацію
Потрібна повна заміна: Vodafone нагадав важливе правило для 4G
Подачу газу тимчасово припинять: газовики попереджають українців про ремонтні роботи до кінця листопада
Українцям дозволили не сплачувати за комунальні послуги: коли рахунки можна "заморозити"
Така класифікація означає, що є обмежені докази того, що речовина може спричинити рак.
На прес-конференції, керівник відділу харчування ВООЗ Франческо Бранка запропонував споживачам, які зважують вибір напоїв, не брати до уваги ні аспартам, ні підсолоджувачі.
"Якщо споживачі стоять перед вибором, чи пити колу з підсолоджувачами чи з цукром, я вважаю, що слід розглянути третій варіант - натомість пити воду", - сказав Бранка.
Фахівець не уточнила скільки людина має споживати напоїв, щоб потрапити до групи ризику, але зазначається, що вживання підсолоджувача залишається безпечним на рівні 40 мг/кг на день для дорослої людини.
За даними ВООЗ, діючі рівні споживання означають, що, наприклад, людина вагою 60-70 кг повинна випивати більше 9-14 банок солодкого напою на день, щоб перевищити норму, виходячи із середнього вмісту аспартаму в напоях - приблизно в 10 разів більше, ніж споживає більшість людей.
Нагадаємо, ми писали, що більше жодних ножів і плям на руках: найшвидший спосіб почистити молоду картоплю.
Як повідомляв "Знай.ua", чи з'являються камені в нирках через газовану воду - відповідь вчених не заспокоює.
Також "Знай.ua" інформував, пожалкуєте, що не дізналися цього раніше: як слід зберігати кавун, щоб уникнути отруєння - корисні поради.