Один із найскладніших опалювальних сезонів за всі роки незалежності України — добігає кінця, тому вже зараз можна проаналізувати ситуацію.

Зокрема, як ми впоралися, чи зможемо повернутися на внутрішній видобуток газу та відмовитися від імпорту. Наприклад, керівник "Нафтогазу" Олексій Чернишев заявляє, що тепла весна дозволить швидше закінчити опалювальний сезон. А аналітик Юрій Щедрін пояснює, що успіх минулого сезону можна пояснити двома речами - теплою зимою (через яку було знижено споживання газу) та зменшенням промисловості (через війну).

Опалювальний сезон, скріншот з відео

Інший аналітик Олег Попенко також акцентує на успішності опалювального сезону, зокрема, враховуючи постійні обстріли та відсутність електропостачання. У "Нафтогазі" впроваджують новий підхід до опалювального сезону, завдяки якому використовується 2-річне планування, а воно, зокрема, необхідно, щоб врахувати виклики та ризики та побудувати план дій.

Варто зазначити, що протягом цього опалювального сезону Україні доводилося імпортувати газ із Європи. Зокрема, у польському порту Свиноуйсьце, куди прибували танкери із ЗПГ.

Популярні новини зараз

Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

З усього перерахованого вище можна зробити висновок, що Україна успішно пройшла складний опалювальний сезон, зокрема завдяки теплій зимі, зменшеному споживанню газу та зусиллям "Нафтогазу" та інших організацій. Однак для того, щоб у майбутньому стати менш залежною від імпорту, Україні потрібно розвивати власний видобуток газу та інвестувати в альтернативні джерела енергії, які забезпечать стабільність енергосистеми та зменшать зовнішню залежність країни.

Нагадаємо, тепла в батареях більше не буде: влада кількох областей і міст попередила українців

Як повідомляв "Знай.uа", показники лічильника не відповідають сумі у квитанції: українцям розповіли, як "полегшити" плату за газ

Знай.ua писав, чи закінчиться пільговий період: у Міненерго розповіли, якими будуть тарифи з 1 квітня