Щорічно 28 листопада для православних розпочинається 40-денний Різдвяний пост, який триває до 6 січня включно та закінчується святкуванням Різдва Христового.

Нижче ми вам нагадаємо основні правила харчування в піст і розповімо про найсуворіший тиждень посту - останній.

Головні правила харчування у пост

У цей період необхідно виключити із раціону м'ясні та молочні продукти, а також яйця. При цьому заборонено вживати алкоголь, крім вина у певні дні.

Страви на Католицьке Різдво

Популярні новини зараз

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Бандитський Львів: хто такий Богдан Копитко, авто якого підірвали і розстріляли невідомі

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

На вихідні та церковні свята, якщо вони не випадають на середу та п'ятницю, дозволяється риба. Для дітей, хворих та людей похилого віку допустимі послаблення у дотриманні посту - вони можуть вживати рибні продукти також у вівторок та четвер. А також відмовитися від поста дозволяється тяжкохворим, вагітним, матерям, що годують, військовим, робітникам, які займаються важкою фізичною працею, мандрівникам і дітям до 7 років.

Католицьке Різдво у Львові

Піст стає суворішим в останній тиждень - тоді категорично заборонено вживати не тільки м'ясо та алкогольні напої, а й рибу.

Під час Різдвяного посту категорично заборонено напиватися, палити, заздрити, скандалити та сваритися. При цьому також не допускаються вінчання, весілля та інші розважальні заходи.

Посада посилюється з 20 грудня. З цього дня заборонено вживати рибу та вино на другий та четвертий день тижня (вівторок та четвер). Однак, у ці дні, як і раніше, допускається використовувати в їжу рослинне масло.

Протягом останнього тижня з 31 грудня до 6 січня дозволено їсти продукти тільки рослинного походження. У середу 4 січня, потрібно дотримуватися сухої їжі. А 2 та 5 січня (вівторок та четвер) дозволяється вживання гарячих страв без олії.

Напередодні Різдва на Святвечір, 6 січня, припадає найсуворіший день посту. Цього дня потрібно повністю відмовитись від їжі до першої зірки, яка символізує народження Христа, і лише ввечері розговлятися кутею.

Нагадаємо, що митрополит ПЦУ розповів, чи можна святкувати різдво і 25 грудня та 7 січня: "Зайвої молитви не буває".

Раніше ми повідомляли про молитви за здоров'я мами до Ісуса та Миколи Чудотворця: сильні слова, які допоможуть пройти всі негаразди.