В Україні вже 9 місяців триває війна. Часто військові хочуть з тої чи іншої причини звільнитися зі служби.

В українському законодавстві передбачені підстави, відповідно до яких військовослужбовець має право на звільнення. Про це пише Українська правда.

Воїни ЗСУ, фото: Facebook

За словами юриста-волонтера гарячої лінії Асоціації правників України Владислава Зайцева є декілька підстав, щоб мати змогу звільнитися під час воєнного стану.

Підстави для звільнення:

  • за віком;

Відповідно до законодавства, для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, встановлений граничний вік перебування на військовій службі 60 років, крім вищого офіцерського складу – до 65 років. У разі досягнення зазначеного віку військовослужбовець має право на звільнення. Однак він може продовжити службу за власним бажанням.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще
  • за станом здоров’я;

Звільнення за станом здоров’я відбувається на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

  • у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

Якщо військовослужбовця засудили до позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання – настає автоматичне звільнення з військової служби.

  • через сімейні обставини або інші поважні причини.

Одна з найрозповсюдженіших підстав для звільнення. Серед причин можуть бути виховання дитини з інвалідністю віком до 18 років, необхідність здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я тощо.

Якщо військовослужбовець звільняється за сімейними обставинами, він повинен надати відповідні документи, які підтверджують таку необхідність.

Нагадаємо, ми писали, що Україні загрожує повне занурення у темряву, якщо головну проблему не вирішити вже зараз.

Як повідомляв "Знай.ua" Україна може отримати нові ракети, які дістануть окупантів у глибокому тилу.

Також "Знай.ua" інформував, що росія знову готує масований ракетний удар: 20 нових бомбардувальників уже на бойових місцях