Кожна культура має цінності, які яскраво показують виняткову народну традицію того чи іншого народу. В Україні ця цінність – вишиванка. Специфічний і неповторний символ українського етносу з загадковими тлумаченнями й знаками.

День вишиванки поки не визнаний офіційним святом, відзначається відносно недавно, але вже встиг стати улюбленим і національним. Його основна ідея - закликати до єдності та культурного відродження багатого українського народу.

В Україні заведено відзначати День вишиванки в третій четвер травня. У 2020 році цей день збігається з 21 травня.

День вишиванки / Фото: Фейсбук

Перша поява вишиванок

Термін "вишиванка" відомий, мабуть, усім слов'янським народам. Причому зовсім не з чуток. Розкішно вишиті сорочки були чи не обов'язковою частиною гардеробу маже в кожному будинку. У сім'ї без допомоги інших шили вишиванки, використовуючи класичні візерунки. Вишиті речі, як правило, мали попит більше серед жінок. Вишитими вдома сукнями й сорочками гріх було не похвалитися на вулиці перед сусідами.

Зазвичай вишиванкою називалася українська сорочка, увінчана ручною вишивкою. При її створенні використовувалася особлива техніка і методи декорування. Як наслідок, виходили надзвичайно красиві, своєрідні речі. Якщо заглибитися в історію, то вишиті вироби виникли ще в найдавніші століття. Давньогрецький історик Геродот у власних писаннях описав, що народний одяг скіфів також прикрашався незвичайною вишиванкою. Вишите вбрання з того часу пізнало багато змін, але благо принцип створення вишиванок зберігся і до нашого часу.

Вишиванка – традиція чи модна тенденція?

Особливий попит українські вишиванки мають в День вишиванки. Ця частина гардеробу не тільки практична при носінні, але і виглядає ошатно. Сорочки є у продажу в торгових точках, їх можна замовити в ательє персонально, а можна спробувати вишити власноруч.

В моду навіть увійшло вишивати сорочки для показу мод. Нерідко в колекціях дизайнерів спостерігаються речі, увінчані класичною українською вишивкою. Модниці активно відстежують модні тенденції, не випускаючи з уваги у тому числі й вишиванку.

Популярні новини зараз

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Вишиванка / Фото: Фейсбук

День вишиванки: як святкували раніше і святкують зараз

День вишиванки є все ще неофіційно затвердженим святом, можливо, через те, що виникло відносно недавно. Завдання свята — максимально повсюдно поширити українські традиції й важливість збереження національного одягу.

Свято бере коріння в Чернівцях у 2006 році. Студенти Чернівецького державного університету ім. Ю. Федьковича, за ініціативою однієї з учениць, вирішили організувати акцію Всесвітнього дня вишиванки. Вони домовилися в один день прийти в українському національному одязі.

В перший день акцію підтримали близько півсотні людей, включаючи учнів і педагогів інституту. Але в наступні роки День вишиванки набув всеукраїнського масштабу — в акції вже брала участь українська діаспора у всьому світі та всі ті, хто хотів підтримати Україну.

На жаль, у 2020 році святкування не буде гучним і масовим. На сторінці громадської організації "Всесвітній день вишиванки" у мережі Фейсбук адміністратори закликають не проводити масштабних заходів і радять дотримуватися всіх рекомендацій МОЗ на час коронавірусної епідемії.

При цьому радять не впадати у відчай, а навпаки, закликають під час кризи в першу чергу подбати про позитивні емоції, натхнення, налаштуватися на добрі думки. У зв'язку з пандемією в поточному році планується величезна кількість інтернет-акцій — так званих онлайн флешмобів. Тобто відзначити свято вдома – у вишиванці. Одягнути національний одяг, сфотографуватися в ньому (або зняти відео) та викласти запис в соціальній мережі.

У 2020 році День Вишиванки пропонується присвятити українській сім'ї та родоводу. Епідемія надала можливість задуматися, що є надзвичайно принциповим — а саме турбота про старше покоління і виховання освіченого молодого покоління.

Тому День Вишиванки буде вперше присвячений так званому дослідженню власного роду і буде називатися Днем родоводу. 21 травня 2020 року стане датою в честь тих українських родин, кілька поколінь яких робили суттєвий внесок у процвітання державності, національної культури. Таке святкування стане способом заповнити порожнечу в інформаційному вакуумі й закликати український народ до того, що кожен рід є частиною кореня, з якого створюється Україна.

Привітання з Днем вишиванки: короткі гарні вірші

Красивий вірш українською мовою:

Сорочку мати сину вишивала І душу,
й серце у вишивку вкладала.
Як пам’пам'яті народної відлунки,
На полотні з’були візерунки,
Де кожен хрестик – то життєві миті…
Мережила по білому блакиттю,
Лягала ниточка до ниточки мрійливо –
б Дитині частку вишити щасливу,
Щоб оберегом стала для синочка
Руками неньки вишита сорочка.
Із Днем Вишиванки!

Джерело: kp.ua

Урочисте привітання російською мовою:

Я вышиванке свою душу с нитью отдаю,
В часы теплоты и благости домашней,
Пусть Бог благословит семью твою,
Пусть даст душе света – это так важно.
Пусть всегда горит пламень белой свечи,
Изгоняя из дома беды и недуги,
Пусть будут ясными деньки твои,
И приятными часы твоего досуга!

Джерело: lux.fm