Українські господині масово скаржаться, що під час консервації банки лопаються, заготівлі покриваються пліснявою або перетворюються на слизьку масу. Проблема криється в звичайній кухонній солі, пише "ТСН".
Біохімік Ольга Гуренко повідомила, що основна біда зіпсованих консервацій пов'язана з імпортною сіллю, особливо турецького виробництва, яка масово заполонила український ринок. Головна небезпека прихована в ледь помітній інформації на упаковці – добавці E536, відомій як ферроціанід калію.
"У турецькій солі є така добавка, яка називається ферроціанід калію. Ця добавка E536 належить до харчових технологічних речовин і входить до групи антислежувачів. Антислежувачі додають для того, щоб сіль залишалася сипкою і добре висипалася навіть після тривалого зберігання. Однак саме ця властивість, яка так подобається покупцям, стає фатальною для консервації", – пояснила вона.
За її словами, при додаванні солі з ферроціанідом калію в консервацію порушуються природні процеси ферментації. Замість нормального квашення чи маринування бактерії, які відповідають за правильне бродіння, перестають працювати як слід.
Гороскоп на сьогодні 10 липня: обережно з фінансами та уважніше до потреб – прогноз для всіх знаків Зодіаку
Пенсію можна збільшити в рази навіть без додаткового стажу: українцям підказали лайфхак
Водії масово отримують штрафи після спілкування з патрульними: за що карають навіть без порушень
Виїхав з людиною з інвалідністю, а повернувся сам: що загрожує чоловікам на кордоні
"Коли господині використовують турецьку сіль для закруток, зазвичай вони потім скаржаться на появу плісняви, слизу або на те, що огірки стають м'якими і втрачають хрумкість", – попереджає фахівчиня.
Як зазначила спеціалістка, щоб ваші домашні консервації тішили якістю і не приносили розчарувань, обирайте тільки певні види солі. В першу чергу варто віддавати перевагу натуральній кам'яній або морській солі – без жодних домішок.
Також звертайте увагу на сіль великого помелу, адже в ній значно рідше зустрічаються антислежувачі, які відіграють ключову роль у псуванні консервації. Завжди уважно перевіряйте склад на упаковці – там має бути вказаний лише хлорид натрію (NaCl).
Крім того, категорично уникайте будь-яких позначень E536, E535, E538, адже це різні види ферроціанідів калію або натрію, які використовуються як антислежувачі.
- Нагадаємо, як порадувати дитину не шкідливими шоколадками: робимо цукерки самі – швидко та естетично.
- Раніше ми писали про цілу гору без рису: хитрощів для соковитих котлет, коли фаршу мало, а гостей багато.
- Спробуйте приготувати домашній шашлик у духовці: смак літа без виїзду за місто, рецепт з курячою грудкою .