Млинці більшість з нас дуже любить ще з дитинства, особливо, коли їх готували бабусі. Тільки от не всі й не завжди знають, як їх правильно готувати самостійно. Тим паче, що різновидів млинців буває дуже багато: товсті, тонкі, великі, маленькі, повністю на молоці або частково, солоні, солодкі або нейтральні, з додатковими інгредієнтами і спеціями або з мінімальним набором на швидку руку. Деякі з цих базових рецептів ми розберемо в статті, і ви зможете вибрати для себе найкращі варіанти.

Секрети смачних і красивих млинців різного типу: поради досвідчених господинь

Щоб зрозуміти, які інгредієнти вам знадобляться, слід вирішити для себе, які саме млинці ви хочете приготувати: товсті або тонкі, гладкі або пухкі? Для тонких млинців варто взяти пшеничну муку і перед приготуванням просіяти її в потрібній кількості – мука повинна набиратися повітря, завдяки цьому страва буде смачнішою і кращою, це стара традиція наших бабусь, не варто її ігнорувати. Для пухких млинчиків найкраще підійде гречана або вівсяна мука, яку теж не зайвим буде просіяти. Варто зауважити, що пухкі млинці готуються трохи довше аніж звичайні тонкі, то ж враховуйте цю обставину, коли будете обирати рецепт.

млинці з ягодами, pixabay

Не поспішайте відразу висипати в тісто усю муку – це може спричинити появу грудочок. Дуже важливо в цьому процесі борошно додавати поступово, постійно его перемішуючи. Зрозуміло, доводити тісто до однорідності слід міксером або блендером, в іншому випадку рівномірності досягти вручну буде дуже непросто, та й часу це забере чимало. А хочеться ж все приготувати швидше, та й аби тісто вийшло хорошим, а не як попало.

Як вже вище писалося, необхідно борошно просіяти, а якщо ви хочете, щоб млинці вийшли супер ніжними, просівати слід неодмінно не менше двох-трьох разів (не нехтуйте цією порадою досвідчених господинь – не пошкодуєте).

Популярні новини зараз

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Якщо ви хочете отримати тонкі млинці, то слід додавати воду, навіть якщо в основі у вас молоко – трохи води не завадить. Але і додавати її забагато теж не треба, адже на молоці млинці в рази смачніші. А якщо ви любитель пряженого молока, то такі млинці будуть не тільки дуже смачними, але ще і більш красивими, ніж на воді або простому молоці.

млинці, pixabay

Для особливо пишних млинців в тісто разом з молоком можна додати і кефір (або зовсім молоко замінити кефіром, але такі експерименти краще робити після того, як наб'єте руку на звичайних млинцях). Або ж замість кефіру приготувати дріжджове тісто (рецепт знайдете нижче). Вийдуть такі собі американські панкейкі.

Щоб млинці були рівномірними і не приставали під час смаження – бажано мати окрему сковороду. Така порада стане в нагоді, якщо ви плануєте часто готувати млинці, та якщо ж ні, то не варто морочитися з придбанням окремого спеціального кухонного начиння для цих цілей, адже на нього доведеться додатково витратитися, а також думати, де і як таку сковороду зберігати, а це не завжди раціонально на невеликих кухнях.

Як приготувати млинці на молоці і що для цього знадобиться?

Щоб приготувати швидко і якісно млинці на молоці, необхідно суворо дотримуватися пропорцій в інгредієнтах, що вказані в рецептах (особливо, якщо ви ще не профі в цьому питанні, та коли наб'єте руку – зможете починати експериментувати). Це допоможе уникнути вам прилипання до сковорідки, не дозволить отримати дуже густе або занадто рідке, що розтікається, тісто, та і на смак млинці будуть такими як треба, а не гидотною, позбавленою смаку субстанцією. Але при правильно підготовленому тісті і добре розігрітій сковорідці, отримати перший млинець грудкою у вас просто не буде шансів (хоча, всяке може бути, адже ніхто з нас не ідеальний, але то нічого страшного).

випікання млинців, pixabay

Які продукти для приготування млинців на молоці зазвичай потрібні? Як правило, для млинців нам знадобляться такі базові продукти: борошно, молоко, яйця, цукор, рослинна олія, дрібка солі.

Простий рецепт млинців на молоці

Даний рецепт приготування млинців на молоці фактично є класичним.

Інгредієнти простих млинців на молоці:

  • Молоко - 1 літр
  • Борошно - 500 гам
  • Яйця - 4 штуки
  • Рослинна олія - 2 столові ложки
  • Цукор - 1,5 столової ложки (або за смаком)
  • Сіль - 0,5 чайної ложки (або за смаком)
  • Дрібка соди

Порядок дій при приготуванні млинців на молоці:

  1. У великій посудині необхідно збити яйця з цукром.
  2. Частину від підготованого літру молока кімнатної температури перемішати зі збитими яйцями і цукром.
  3. Перемішуємо блендером (міксером) отриману суміш, поступово додаємо туди борошно (намагаємося не вдихати борошно, яке може розлітатися – це небезпечно).
  4. Після чого в тісто, що утворилося, необхідно додати соду, сіль і рослинну олію (важливо, щоб тісто за своєю консистенцією нагадувало якусь подобу до рідкої сметани).
  5. Трохи рослинної олії слід залишити для сковорідки. В принципі, повинно бути достатньо налити масло на сковороду тільки на початку один раз, наступні млинці приставати до поверхні і пригорати не повинні (але це також залежить від тіста, а також від самої сковорідки і її розігрітості).
  6. Розігріваємо добре сковорідку.
  7. Ополоником виливаємо порцію тіста на сковороду, повертаючи її так, щоб тісто рівномірно розтеклося по всій поверхні. Кількісті тіста не повинно бути занадто багато – воно повинно акурат заповнити одношарово всю поверхню для смаження.
  8. Після того, як тісто зчепилося, лопаткою акуратно перевіряємо на кінчиках, і дивимося на нижню сторону - підрум’янились по краях чи ще ні. Якщо вже так, то так само акуратно піддіваємо лопаткою наш млинець, довівши її (лопатку) до центру і швидко перевертаємо. Якщо раптом поверхня ще занадто бліда і не присмажився поки, а ви перевернули млинець надто рано, то нічого страшного, коли поточна сторона підсмажиться, ви знову зможете млинець перевернути назад, щоб він трохи дійшов.
    випікання млинців, pexels
  9. Готуємо інші млинці таким же чином.
  10. Викладаємо готові млинці один на один на пласку тарілку.

Нічого складного в приготуванні таких млинців немає, якщо ви правильно за рецептом додасте всі інгредієнти і підготуєте тісто, а також достатньо розігрієте сковорідку і виберете потрібну силу вогню на плиті.

Товсті млинці на молоці по типу панкейк: рецепт

Інгредієнти для пишних млинців (панкейк):

  • Молоко - 4 склянки
  • Яйця - 1 шт
  • Борошно - 600 грам
  • Масло вершкове - 5 чайних ложок
  • Сухі дріжджі - 25 грам
  • Цукор - 1 столова ложка
  • Рослинна олія (бажано оливкова, але без гіркуватості) - 3-4 столові ложки
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування пишних млинців-панкейків:

  1. Відлийте 3 склянки молока і трохи підігрійте його, додайте туди дріжджі, щоб вони розчинилися.
  2. У яйцях необхідно розділити жовтки і білки.
  3. Потім слід підігріти вершкове масло і додати туди тільки жовтки, половину столової ложки цукру і сіль – і все це ретельно перемішати.
  4. Додайте 300 грамів борошна і займіться замішуванням тіста.
  5. Накрийте тісто чистим рушником і залиште його в теплому місці на 2 години, щоб воно побродило і підійшло.
    тісто, pixabay
  6. Через дві години в тісто, яке повинно було до того моменту вже підійти, влийте склянку молока, яке перед тим слід трохи підігріти.
  7. Висипте в тісто борошно і цукор, які залишилися.
  8. Збийте відокремлений білок і також його відправте в тісто, замісіть його знову і залиште на невелику кількість часу, щоб воно підійшло.
  9. Коли побачите, що ваше тісто почало підходити – починайте гріти сковороду.
  10. Відокремлюйте невеликі порції тіста і відправляйте на розігріту сковорідку. При цьому тісто вже не можна перемішувати.
    панкейки, pixabay
  11. Смажити кожен млинець необхідно до золотистої скоринки – кожну зі сторін.

Пишні млинці-панкейкі готові! Смачного.

Супер тонкі млинці на молоці: рецепт

Приготування тоненьких млинців на молоці справа зовсім нескладна. Необхідно мінімум зусиль і бажання – і все швидко і смачно вийде зробити.

Тонкі ніжні налисники, що мають нейтральний смак, як правило, прекрасно підходять для того, щоб загортати в них начинку. Їх часто роблять з сиром, червоною ікрою, м'ясом, овочами – щоб подавати в якості закуски або вживати під час перекусів. Але перш ніж загорнути начинку, дайте млинцю охолонути (якщо, звичайно, начинка сама не є гарячою в той момент, але, як правило, зазвичай це не так, і начинка готується заздалегідь).

Продукти, які знадобляться, щоб спекти прості тонкі млинці на молоці:

  • Борошно - 300 грам
  • Молоко - 700 мл
  • Яйця - 2 штуки
  • Цукор - 2 столові ложки (або за смаком)
  • Рослинна олія - 2 ст. ложки
  • Сіль за смаком

млинці, pixabay

Для приготування звичайних тоненьких млинців-налисників дотримуйтеся наступних етапів:

  1. У глибокій мисці слід збити цукор з яйцем (можна по черзі, а можна і одночасно додавати яйца).
  2. Підливаємо в збиті яйця з цукром молоко і збиваємо все це ще раз, доводячи суміш до однорідної консистенції.
  3. По троху слід далі додавати борошно, акуратно помішуючи тісто.
  4. Наступним інгредієнтом в тісто відправляємо рослинне масло (залиште трохи для сковорідки).
  5. Ретельно все перемішуємо за допомогою міксера або блендера.
  6. Розігріваємо сковорідку, додаємо туди трохи рослинної олії і починаємо випікати млинці. Олію досить додати один раз, далі млинці вже не повинні пригорати, але якщо вони таки час від часу прихоплюються до сковорідки, то в міру необхідності додавайте олію на сковорідку знову перед наступними млинцями.
  7. Тісто для кожного млинчика зачерпуйте в невеликих кількостях і хай воно рівномірно розтікається по сковорідці, щоб майбутній млинець вийшов тоненьким.
    випікання млинців, pexels
  8. Приблизно кожна зі сторін випікається 1-2 хвилини, але слід стежити за їх рум'яністю, щоб млинці не підгорали, іноді потрібно перевернути швидше, а іноді – і трохи пізніше. Перевертати ж млинці варто широкою лопаткою, щоб вони не рвалися.

Тоненькі млинці-налисники готові - bon appetit!

Трохи цікавих фактів про млинці

Найчастіше в країнах СНД млинці готують в період Масниці, яка триває рівно тиждень (в православній церкві цей святковий тиждень носить назву Сирного седмиці). Проходить Масляний тиждень в період кінця зими-початку весни і символізує собою перехід сезону від холоду до тепла, від зими до весни. Чітких дат Масляний тиждень не має, і кожен рік в нові дні проходить (залежить від дати Великодня), але завжди стартує в понеділок і закінчується в Прощену неділю.

Проходить Масляний тиждень перед початком Великого посту, який потім триватиме до Великодня. Має ряд цікавих традицій: кожен з днів тижня щось собою також символізує і має свою назву. Люди зазвичай ходять в гості, готують частування, влаштовують гуляння, розваги – прощаються із зимою і спілкуються один з одним. Готуються до тривалого посту.

млинці, pixabay

Крім млинців на Масляну готують і ряд різних страв: вареники, пельмені, сирники, коржі і багато іншого. Але млинці – найголовніша страва. Хоча, всупереч поширеній думці і схожістю з сонцем, млинці його не символізують і не уособлюють, як це не дивно.

Млинці бувають з найрізноманітнішими начинками, найпоширеніші серед яких: сир, червона ікра, м'ясо, сир, гриби, овочі, варення, мед і багато іншого.