В Україні вже кілька днів у всіх на вустах новину про те, що популярну соціальну мережу Facebook хочуть офіційно обкласти податком. Ці чутки небезпідставні, відомо, що в українському парламенті вже зареєстровано законопроєкт № 2634, в якому про це прямим текстом написано.

Про це стало відомо завдяки повідомленням українських ЗМІ та численним обговорення користувачів в мережі Facebook.

Соцмережі, фото: cn.wsj.com

За інформацією журналістів, пропонується обкласти податком й інші соцмережі - Instagram, Twitter, а також міжнародні компанії - Google, Apple і Netflix, що надають користувачам відеоконтент. Залишається питання, як це змінить життя українських користувачів.

Мова йде про двадцятивідсотковий податок на додану вартість (ПДВ) на послуги компаній-нерезидентів України. Таким чином автори законопроєкту хочуть створити конкурентніше середовище для українських компаній, що працюють з подібним контентом.

Популярні новини зараз

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Компанія Facebook, фото: The Time

Проте експерти дотримуються іншої думки. За словами Олександра Колтунова, керуючого партнера компанії, який працює в IT-сфері, такий крок створить додаткове навантаження на українські компанії, які просувають себе через рекламу в соцмережах, те ж саме стосується світових гігантів, якщо вони погодяться платити ПДВ в Україні, то його вартість закладуть до своїх послуг.

Netflix

Відповідно, це плюс 20%, наприклад до музики чи ігор AppStore, послуг сайту бронювання Booking, а також до реклами в Facebook, YouTube або Google.

Браузер Google Chrome, gazeta

"Податок, який стягуватиметься з компанії у вигляді 20% ПДВ, ляже на клієнта. Тобто якщо товар коштував 1 гривню, то тепер буде додаватися 20 копійок. При цьому я сумніваюся, що ФБ зі свого прибутку заплатить хоча б 1%, не кажучи вже про 20%", - заявив Ковтунов.

Нагадаємо, мільйонам українців не вистачить грошей на пенсію, як уникнути бідності в старості.

Як повідомляв Знай.uа євробляху можна розмитнити онлайн, інструкція для водіїв.

Знай.uа писав, трудовий кодекс змінив санкції роботодавцям, що слід знати шукачам вакансій.