Що потрібно зробити в це православне і народне свято

За народним календарем у цей день відзначають свято під назвою «Петро Полукорм», а в християнському православному згадують про веріги апостола Петра. Іноді його називають просто Днем Петра.
Петро був одним з учнів Спасителя і його вважають першим Папою. Чесні веріги - відома християнська реліквія. Це ланцюги, якими скував Петра в Єрусалимі і в Римі.

Полукормом день назвали, так як до цього часу вже зазвичай з'їдали половину зимових запасів для себе і для тварин. А ще потрібно було не просто дожити до весни, але й чекати хоч до якогось врожаю.

В цей день є свої заборони і деякі традиції. Для прикладу, заборонено прясти і працювати з іншими гострими предметами. Є повір'я, тоді ви можете завдати собі сильне поранення.

Народні прикмети на 29 січня

Раніше саме 29 січня обов'язково дивилися, чи є в а барах достатньо їжі. Якщо її навіть більше, ніж потрібно, то вважається, що тоді буде гарний урожай, а сім'я буде жити в достатку. А ось якщо половина вже була з'їдена, то намагалися заощаджувати на собі і на тваринах.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Петрів день також вважали вовчим, і дуже переживали, якщо знаходили зуб цього хижака. А все тому що є повір'я, що він приносить біди. Та й будь-які предмети, які нагадують вовчі зуби не варто брати, тому є заборона навіть на розчісування і не можна користуватися ножицями.

Свята 29 січня, фото: ural.org

Проводили також ритуал замикання вогнища, щоб не нападали на худобу вовки. Потрібно повісити ланцюга на двері, а до ланцюгів прикріпити стільки каміння або ключів, скільки у вас тварин. Наші предки вважали, що Петро є покровителем худоби, тому з його іконою по три рази обходили пташники, корівники та інші подібні споруди. А потім ще й три рази слід перемістити вікна та двері. Вірили, що це допоможе худобі не хворіти, та і псування ніхто не зможе навести. А хижаки і підійти не посміють.

Апостолу Петру моляться про зцілення від хвороб, проводять подібні ритуали і обряди, так як він проповідями міг зцілити від різних хвороб.

Як повідомляв Знай.uа цей березень може принести кардинальні зміни, але не всім.

Також Знай.uа писав, пенсійні виплати збираються підняти, от тільки від цього не стане краще.

Як повідомляв Знай.uа у Укрпошти виникли деякі труднощі з китайськими посилками.